E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17076
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Zemes piespiedu nomas maksas piemērošana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. maijā, 2019
Eduards

Labdien! Lūdzu Jūsu palīdzību, un varbūt ir iespējams kaut ko ieteikt. Situācija ir tāda, man, īpašniekam, pieder zeme, uz kuras stāv divstāvu privātmāja, 1. stāvā dzīvo kaimiņi, 2. stāvā es ar ģimeni. Ar kaimiņiem nav noslēgts nekāds zemes nomas līgums, un viņiem tika aizrādīts izmantot un staigāt pa mūsu zemi. No viņu puses pilnīga vienaldzība, un nemaksājot viņi izmanto manu zemi. Vai ir iespēja administratīvi vai citādi sodīt, ja cilvēks atrodas manā zemē? Vai ir vērts uzņemt foto un video ar viņiem un iet uz policiju? Liels paldies!

A
atbild:
29. maijā, 2019

Ņemot vērā jautājuma būtību, secināms, ka uz Jums piederošas zemes atrodas divstāvu dzīvojamā māja, kurai ir divi īpašnieki. Zemes īpašniekam arī situācijā, kad nav noslēgts zemes nomas līgums, ir tiesības uz zemes nomas maksas piemērošanu kaimiņiem (ēkas 1. stāva īpašniekiem). Par nomas maksu pusēm sākotnēji jāvienojas, un gadījumos, ja vienošanos nav iespējams panākt, tiesā ir ceļama prasība par zemes piespiedu nomas līguma slēgšanu Civillikuma 2123. panta izpratnē.

Saskaņā ar Civillikuma 2120. pantu nomas vai īres maksai jābūt patiesai atlīdzībai par lietas lietošanu, tādēļ to nedrīkst nolikt tikai izskata pēc.

Zemes piespiedu nomas jautājums cita starpā ir apskatīts LV portāla rakstā TM gatavo zemes piespiedu nomas reformu. Attiecībā uz administratīvās atbildības vai “cita veida sodīšanas” iespējamību paskaidrojam, ka Jūsu jautājuma risināšanai ir civiltiesiska rakstura tvērums, kas nozīmē, ka šāda jautājuma izskatīšana nav nedz policijas, nedz administratīvo tiesību subjektu kompetencē.  Attiecībā uz faktu fiksāciju ar foto un video līdzekļiem – šādas tiesības Jums ir (Jūsu leģitīmo interešu aizsardzībai), taču, veicot citu personu personas datu apstrādi, Jums ir jāievēro Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 prasības, t.i., šādu datu vākšanas nepieciešamība, mērķis, datu apstrādes minimizēšanas priekšnosacījumi u. c., jo apstākļos, kad uz Jūsu zemes atrodas cita īpašnieka ēka, nav iedomājama tās lietošana, neizmantojot Jūsu zemi (piekļūšana, pieguļošā teritorija u. c.).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas