E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17068
Lasīšanai: 3 minūtes

Dokumenta juridiskais spēks

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. maijā, 2019
Inese

Informācijas atklātības likums izmanto 3 terminus, kas apzīmē informācijas sniegšanas formu. Tie ir: 1) mutvārdos, 2) rakstveidā un 3) ar elektronisko saziņas līdzekļu palīdzību. Ierobežotas pieejamības informāciju pieprasa / izsniedz rakstveidā (likuma 11. panta ceturtā daļa un 11.2. panta pirmās daļas otrais teikums). Esmu dzirdējusi, ka vairums iestāžu, t.sk. tiesas, interpretē šajā likumā minēto "rakstveida" formu, ņemot vērā Elektronisko dokumentu likuma 3. panta pirmo daļu, saskaņā ar kuru prasība pēc dokumenta rakstveida formas attiecībā uz elektronisko dokumentu ir izpildīta, ja e-dokumentam ir e-paraksts un e-dokuments atbilst citām normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Proti, elektroniski parakstīts un ar LVRTC laika zīmogu apzīmogots dokuments ir uzskatāms par rakstveida dokumentu. Šādai nostājai jau daudzu pēdējo gadu praksē piekrīt, piemēram, PMLP un administratīvās tiesas. Savukārt Valsts policijas kategoriska nostāja ir tāda, ka elektronisks dokuments (t.sk. elektroniski parakstīts un ar laika zīmogu papildināts) neizpilda Informācijas atklātības likuma prasības. Prasības VP ieskatā iespējams izpildīt vienīgi, iesniedzot (un rezultātā – saņemot) dokumentu papīra formātā. Kam taisnība?

A
atbild:
27. maijā, 2019

Jautājumā atspoguļotais tiesību normu izklāsts attiecībā uz dokumenta juridisko spēku (elektroniski parakstīta dokumenta), kas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu (LVRTC), ir pamatota un argumentēta. Tas nozīmē, ka šādi parakstīts dokuments ir spējā esošs un izpilda Informācijas atklātības likuma prasības.

Savukārt attiecībā uz VP darbību noteiktos apstākļos un izpildot noteiktas kriminālprocesuālas darbības var tikt prasīts tieši dokumenta izpildījums papīra formātā. Kopumā VP komunikācija, piemēram, ar kriminālprocesā iesaistītām pusēm, ir pieļaujama, arī izmantojot elektroniskos sakaru līdzekļus. Tā, piemēram, Krimināllikuma 60.1 pirmā daļa, 103. panta trešā daļa, 111. panta otrā daļa, 111.1 piektā daļa, 155. panta sestās daļas 1. punkts, 321. panta ceturtā un piektā daļa, 330. panta otrā un trešā daļa, 333. panta ceturtā daļa un 425.1 panta otrās daļas 6. punkts paredz VP tiesības nosūtīt un saņemt dokumentus, izmantojot elektroniskā pasta starpniecību. Tādējādi, lai izvērtētu VP pieprasījuma pēc papīra dokumenta kā vienīgā tiesiskā dokumenta formas likumību ir jāvērtē konkrētās lietas apstākļi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas