E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17048
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai kāds no vecākiem var vienpersoniski noteikt bērna uzvārdu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2019
Anta

Labdien! Gaidu bērnu no sava vīra, bet plānojam šķirties. Vai es varēšu bērnam ielikt tēva uzvārdu, ja šķiroties ņemšu atpakaļ savu pirmslaulības uzvārdu? Zinu, ka dzimšanas apliecībā viņš tiks ierakstīts kā tēvs, jo to paredz likums. Bet kā būs ar uzvārdu bērnam – vai varēšu vienpersoniski ierakstīt tēva uzvārdu?

A
atbild:
10. jūlijā, 2019
Signe Krūzkopa
LV portāls

Bērna izcelšanās noteikšana (Civillikuma Ģimenes tiesību daļas otrās nodaļas pirmā apakšnodaļa):

  • reģistrējot bērna dzimšanas faktu, dzimtsarakstu nodaļa dzimšanas reģistrā ieraksta ziņas par bērna vecākiem – tēvu un māti;
  • par bērna māti atzīstama sieviete, kas bērnu dzemdējusi;
  • par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306. dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar vīra nāvi, laulības šķiršanu vai laulības atzīšanu par neesošu, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums);
  • bērna uzvārdu ieraksta atbilstoši vecāku uzvārdam. Ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, bērnam saskaņā ar abu vecāku vienošanos ieraksta tēva vai mātes uzvārdu. Ja par bērna uzvārdu vecāki nevar vienoties, bērna uzvārdu ieraksta saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu.
  • ja vecākiem par bērna uzvārdu ir dažādi viedokļi un viņi nevar vienoties, tad vecāki var vērsties savas dzīvesvietas bāriņtiesā un lūgt, lai bērna uzvārdu nosaka bāriņtiesa.

Respektīvi, vienpersoniski Jūs bērnam nevarēsiet ierakstīt tēva uzvārdu, jo īpaši, ja šķiroties pāriesiet atpakaļ pirmslaulības uzvārdā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas