E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17042
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Reģistri

Administratīvais sods par braukšanu reibumā un kandidēšana uz mācībspēka amatu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2019
Regate

Labdien! 2017. gadā uz četriem gadiem tika atņemtas tiesības par braukšanu reibumā. Izdarīto nožēloju, un palikuši vēl divi gadi bez autovadītāja apliecības. Šajā laikā pārdomāta dzīve, daudz kas nožēlots, kā arī nonākts pie secinājuma, ka vēlos strādāt savu sirdsdarbu – būt par mācībspēku augstskolā, no kuras kādreiz aizgāju. Šāda iespēja būtu, tomēr bijušie kolēģi saka, ka līdz ar ievēlēšanu akadēmiskā amatā viņu gadījumā augstskola uzzinājusi pat par mazāk būtiskiem pārkāpumiem, piemēram, ātruma pārsniegšanu. Tā kā mans gadījums ir tāds, ko ļoti nožēloju un nelepojos, jautājums – vai, pieņemot darbā, darba devējs (augstskola) tiks informēts par pārkāpumu un atbilstošo pantu? Sods ir administratīvs, kriminālsoda nav.

A
atbild:
05. jūnijā, 2019
Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs
Jurita Mikoviča, Kvalitātes kontroles nodaļa

Saskaņā ar Sodu reģistra likuma 19. panta pirmās daļas 5. apakšpunktu pieprasīt ziņas no Sodu reģistra un saņemt ziņas no tā ir tiesīgs arī darba devējs, proti, ziņas, kas nepieciešamas, lai pārbaudītu fiziskās personas atbilstību normatīvajos aktos noteiktajiem ierobežojumiem, pieņemot to darbā vai dienestā (norādot normatīvo aktu, kas paredz attiecīgus ierobežojumus). Attiecībā uz pedagogiem – ierobežojumi ir noteikti Izglītības likumā un Bērnu tiesību aizsardzības likumā.

Atbilstoši Izglītības likuma 50. pantam, par pedagogu nedrīkst strādāt:

  • persona, kas sodīta par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu (neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas), izņemot gadījumu, kad pēc sodāmības dzēšanas vai noņemšanas Ministru kabineta (MK) noteikta institūcija izvērtējusi, vai tas nekaitē izglītojamo interesēm, un atļāvusi šai personai strādāt par pedagogu. MK nosaka kārtību, kādā tiek izvērtēts, vai atļauja šādai personai strādāt par pedagogu nekaitēs izglītojamo interesēm.

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72. panta piekto daļu bērnu aprūpes, izglītības, veselības aprūpes un citās tādās iestādēs, kurās uzturas bērni, bērnu pasākumos un tādos pasākumos, kuros piedalās bērni, nedrīkst strādāt, veikt brīvprātīgo darbu, kā arī saskaņā ar noslēgto vienošanos sniegt pakalpojumus personas (izņemot personas, kuras sniedz vienreizējus vai īslaicīgus pakalpojumus, kā arī pakalpojumus, kas tiek sniegti, bērnam klāt neesot):

  • kuras sodītas par noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar vardarbību vai vardarbības piedraudējumu, – neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas;
  • kuras sodītas par noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību – neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas;
  • kurām tiesa ir piemērojusi Krimināllikumā noteiktos medicīniska rakstura piespiedu līdzekļus;
  • kurām piemērots naudas sods par administratīvo pārkāpumu, kas noteikts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 2 pantā, ja no dienas, kad stājies spēkā un kļuvis nepārsūdzams kompetentas institūcijas pieņemtais lēmums vai tiesas spriedums, nav pagājuši trīs gadi.

Ja šā panta piektajā daļā minētā persona sodīta par LAPK 155. panta trešajā un ceturtajā daļā, 167.2, 172., 172.1, 172.2 (gadījumos, kad kā administratīvais sods piemērots brīdinājums), 172.3, 172.4, 172.5 un 173. pantā minēto administratīvo pārkāpumu vai par tīšu noziedzīgu nodarījumu, kas nav minēts šā panta piektās daļas 1. un 2. punktā, iestādes vadītājam, darba devējam (par iestādes vadītāju) vai pasākuma organizatoram ir pienākums izvērtēt, vai persona neapdraud bērna drošību, veselību vai dzīvību. Ja tā neapdraud bērna drošību, veselību vai dzīvību, iestādes vadītājs, darba devējs (par iestādes vadītāju) vai pasākuma organizators atļauj personai strādāt, veikt brīvprātīgo darbu, kā arī saskaņā ar šīm iestādēm vai pasākumu organizatoriem noslēgto vienošanos sniegt pakalpojumus.

Pašlaik Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs (IeM IC) ir noslēdzis divas vienošanās – vienu ar Latvijas Universitāti (LU) un otru ar Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) – par datu pārbaudi Sodu reģistrā “Jā/Nē” režīmā. Proti, sākotnēji augstskolas redz, vai persona ir likumā noteikto ierobežojumu kategorijā. Pozitīvas atbildes gadījumā iestāde nosūta IeM IC rakstisku pieprasījumu un saņem ziņas, vai uz šo personu attiecas likumā noteiktie ierobežojumi.

Pārējās izglītības iestādes izmanto Izglītības ministrijas informācijas sistēmu “Valsts izglītības informācijas sistēma”, kurā ir atzīme vai persona ir/nav Sodu reģistrā. Ja ir, tad nepieciešams veikt rakstisku pieprasījumu ziņu apstiprināšanai.

Ja privātpersonai ir atņemtas vadītāja tiesības LAPK ietvaros (pants jautājumā nav norādīts, bet, iespējams, tas varētu būt LAPK 149.15 pants), šai personai nav ierobežojumu strādāt par pedagogu. Protams, jāzina arī attiecīgās augstskolas personāla pieņemšanas darbā izvērtēšanas nosacījumi, kuros, iespējams, ir atrunāti citi, vien konkrētai augstskolai saistoši, atlases kritēriji/nosacījumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas