E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17041
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Patentmaksātājam ir ierobežojumi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2019
Santa

Labdien! Sniedzu fotografēšanas pakalpojumus un maksāju par to patentmaksu. Šobrīd domāju par dzīvokļa izīrēšanu. Papildus apsveru arī iespēju veikt datu ievadi, kura nav tā pati saimnieciskās darbības sfēra, kas fotografēšana, un par kuru patentmaksu nevar maksāt. Mani jautājumi: 1) vai ieņēmumi, ko gūšu, izīrējot dzīvokli un veicot datu ievadi, tiek pieskaitīti pie patentmaksas maksimālā saimnieciskās darbības ieņēmumu sliekšņa (15 000 EUR) vai arī šie ieņēmumi ir atsevišķi (jo saimnieciskās darbības joma ir cita); 2) vai es varu būt reģistrēta kā pašnodarbinātā, maksāt atsevišķi nodokļus par datu ievadi, atsevišķi par dzīvokļa izīrēšanu un atsevišķi patentmaksu par fotografēšanas pakalpojumiem vai arī man ir jādibina kāda tipa organizācija, lai es varētu veikt visas šīs trīs lietas vienlaikus? Paldies!

A
atbild:
14. jūnijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Patentmaksas maksātājiem šī nodokļa režīma regulējums noteikts likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.10 pantā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 28 nosaka profesiju sarakstu, kurās, gūstot ienākumu, iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas var maksāt patentmaksas veidā.

Patentmaksas maksātājs uzskaita tikai saimnieciskās darbības ieņēmumus, nedrīkst nodarbināt citas personas, un ieņēmumi nedrīkst pārsniegt 15 000 eiro gadā. Ieņēmumi no dzīvokļa izīrēšanas nav summējami ar patentmaksas ieņēmumiem.

Patentmaksas maksātājs vienlaikus nevar būt saimnieciskās darbības veicējs, kas saimnieciskās darbības ienākumu nosaka saskaņā ar likuma“Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. pantu  (izņemot šā likuma 11. panta 12. daļu) vai 11.1. pantu. Patentmaksātājs vienlaikus nevar būt arī mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs.

Tātad, ja esat patentmaksātājs, tad nodokļa maksātājam otra saimnieciskā darbība var būt dzīvokļa izīrēšana, ja viņš izvēlas maksāt 10% iedzīvotāju ienākuma nodokli. Šajā gadījumā jāpaziņo Valsts ieņēmumu dienestam par saimnieciskās darbības nereģistrēšanu, jāiesniedz īres līgums (tāda ir procedūra šīs likmes maksātājiem).

Taču vienlaikus nevar izvēlēties vēl citu saimniecisko darbību, kas nosaka pienākumu maksāt vispārējo iedzīvotāju ienākuma nodokli, un veikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kā pašnodarbinātajam.

Reģistrējot saimniecisko darbību, pašnodarbinātais vienlaikus var nodarboties ar vairākiem saimnieciskās darbības veidiem. Arī šajā gadījumā dzīvokļa izīrēšanas ienākumam var izvēlēties nodokļa 10% likmes maksājumu. Valsts ieņēmumu dienesta informācijā saimnieciskās darbības veicējiem ir izklāstīti nodokļu piemērošanas jautājumi.

Saimnieciskās darbības veicējiem ieteicams apmeklēt VID rīkotos bezmaksas seminārus. Semināru norises vieta un laiks atrodami VID tīmekļa vietnē.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas