E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17034
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Ja pārdotā īpašuma ienākums apliekams ar nodokli, jāiesniedz deklarācija

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. maijā, 2019
Zane

Labdien! Vai nestrādājošam pensionāram ar pensiju 186 eiro ir jāpilda deklarācija, ja 2018. gadā pārdots vienīgais mājoklis par 8000 eiro un iegādāts vienīgais mājoklis par 4000 eiro?

A
atbild:
31. maijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nekustamā īpašuma pārdošana ir viens no gadījumiem, kad fiziskai personai var būt jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis no gūtā ienākuma no kapitāla pieauguma, attiecīgi jāiesniedz arī deklarācija. Tas ir jāveic neatkarīgi no tā, kādi ir citi ienākumi.

Ja, pārdodot nekustamo īpašumu, gūts ienākums, kas apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (jeb nodokli kapitāla pieaugumam), jāiesniedz deklarācija no kapitāla pieauguma un jāsamaksā nodoklis. Ja gūts ienākums, bet tas ir atbrīvots no nodokļa, jāiesniedz gada ienākumu deklarācija, ja neapliekamais ienākums 2018. gadā pārsniedza 4000 eiro.

No Jūsu izklāstītās informācijas nav saprotams, vai esat iesniegusi deklarāciju no kapitāla pieauguma, vai un kādā apmērā Jums bija jāmaksā nodoklis, vai nodokli esat samaksājusi, vai arī interesējaties par gada ienākumu deklarāciju.

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz atbrīvojumu no nodokļa, ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nekustamais īpašums un šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Ja jaunajā īpašumā nav ieguldīta visa nauda no pārdotā īpašuma, starpība ir apliekama ar nodokli.

Par nodokļa piemērošanu un deklarācijām, sniedzot visus ar darījumu saistītos faktus, jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņas iespējas VID tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas