E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17026
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Datus var aktualizēt Kadastra informācijas sistēmā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. maijā, 2019
Mareks

Labdien! Man ir jautājums par ceļa servitūtu. Situācija ir sekojoša. Vienam lielam zemesgabalam par labu tika piešķirts servitūta ceļš. Īpašuma, kuram uzlikts šis apgrūtinājums, zemesgrāmatā ir, piemēram, ieraksts: “Nostiprināts ceļa servitūts par labu nekustamajam īpašumam Bērzu ielā 1.” Tagad lielais zemes īpašums ir sadalīts divās daļās un servitūta ceļš ir ticis jaunajam zemes gabalam ar citu adresi – Bērzu iela 1a. Jautājums: vai jaunizveidotā īpašuma īpašniekiem ir tiesības lietot ceļu, jo tas ir vienīgais ceļš no īpašuma, vai nav tiesību, jo servitūts tika nodibināts par labu citam īpašumam? Paldies!

A
atbild:
11. jūnijā, 2019
Mudīte Luksa
LV portāls

Ceļa servitūts (reālservitūts) tiek nodibināts par labu nekustamajam īpašumam, nevis tā īpašniekam, un uzskatāms par pastāvīgu apgrūtinājumu (Civillikuma 1131. pants). Reālservitūts pastāv tik ilgi, kamēr pastāv īpašums, kam par labu tas ir nodibināts.

Bez iepazīšanās ar nekustamā īpašuma dokumentiem detalizētu atbildi nav iespējams sniegt, taču vispārīgs ieteikums – ja mainījusies īpašuma adrese, datus nepieciešams aktualizēt Valsts zemes dienesta (VZD) Kadastra informācijas sistēmā. Sīkāku informāciju var uzzināt VZD mājaslapā sadaļā Ceļa servitūta reģistrācija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas