E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17007
Lasīšanai: 2 minūtes

Parāda atmaksa

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. maijā, 2019
Irēna

Kā rīkoties, ja kredītiestāde atsaka grafika izveidei parāda samaksai?

A
atbild:
21. maijā, 2019

Ja kredītņēmējs ir patērētājs, Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 1. panta 3. punkta izpratnē, tad šādā situācijā ir piemērojamas Patērētāju tiesību aizsardzības likuma un Ministru kabineta 2016. gada 25. oktobra noteikumu Nr. 691 "Noteikumi par patērētāja kreditēšanu" normas. Savukārt, ja abas līgumslēdzēju puses ir juridiskas personas, piemērojamas ir Komerclikuma normas.

Jebkurā gadījumā par pamatu jebkuru prasījumu izskatīšanai ir jāvērtē pušu starpā noslēgtā līguma nosacījumi.

Tas nozīmē: ja kredītņēmējs neievēro līguma nosacījumus (tiek kavēta kredīta atmaksa un ir izveidojies parāds), kreditors ir tiesīgs vienpusēji pārtraukt līguma darbību un vērsties pret parādnieku par visa parāda piedziņu. Tādējādi, lai izvērtētu kreditora atteikuma pamatotību attiecībā uz vienošanās par parāda atmaksu saskaņā ar grafiku noraidīšanu, ir jāanalizē noslēgtā līguma nosacījumi un pušu tiesības un pienākumi.

Ja Jūs saskatāt savu tiesību aizskārumu un kredītiestādes rīcības (atteikumu slēgt vienošanos) neatbilstību noslēgtā līguma nosacījumiem, Jums ir tiesības vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (pamatojoties uz Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 24. panta pirmo daļu).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas