E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17003
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Dzīvokļa īpašnieks atbild par savām saistībām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. maijā, 2019
Elīna

Labdien! Vai piespiedu zemes noma jāmaksā esošajam dzīvokļa īpašniekam, ja tiek pieprasīta zemes nomas maksa par periodu, kurā īpašums ir piederējis citai personai un pirkšanas līgumā ir atrunāts, ka dzīvoklis tiek iegādāts bez jebkādām saistībām?

A
atbild:
27. maijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tieslietu ministrija informatīvajā materiālā “Piespiedu nomas tiesisko attiecību aktuālie jautājumi” (02.03.2017), kurā aplūkots jautājums par dzīvokļa īpašnieka atbildības apjomu par zemes nomas parādiem, norādījusi: Tieslietu ministrijas ieskatā visas saistības, kas ir saistītas ar dzīvokļa īpašuma uzturēšanu (dzīvokļa īpašumam nepieciešamie pakalpojumi, uzkrājumu veidošana, dzīvojamai mājai nepieciešamā zemes noma), ir saistību tiesības, nevis lietu tiesības. Kā saistību tiesības tā seko konkrēto saistību subjektiem (dzīvokļa īpašniekam un pakalpojuma sniedzējam), nevis īpašumam (dzīvoklim). Līdz ar to dzīvokļa īpašniekam ir pienākums segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus (tajā skaitā zemes nomu) tikai par laika periodu, kurā tas ir bijis dzīvokļa īpašnieks (Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pants).

Tādējādi Tieslietu ministrijas ieskatā jaunam dzīvokļa īpašuma ieguvējam nevar būt pienākums atbildēt par iepriekšējā dzīvokļa īpašnieka neizpildītajām saistībām, jo šis pienākums vēl joprojām gulstas uz iepriekšējo dzīvokļa īpašnieku.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas