E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16995
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Vide

Vai zemniekam maksā kompensāciju, ja neapstrādā zemi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. maijā, 2019
Visvaldis

Esmu dzirdējis, ka zemniekiem vai zemes īpašniekiem maksā pabalstus vai kompensācijas par to, ka viņi neapstrādā savu zemi. Vai tā ir taisnība, un kur ir iespējams precīzāk uzzināt par maksājumiem, ko saņem par zemi, ja to neapstrādā vai nepļauj?   

A
atbild:
16. maijā, 2019
Zemkopības ministrija
Rūta Rudzīte, sabiedrisko attiecību speciāliste

Tiešo atbalstu var saņemt lauksaimnieki par atbalsttiesīgu lauksaimniecības zemi, uz kuras tiek veikta lauksaimnieciskā darbība, t.i., lauksaimniecības produktu ražošana vai audzēšana vai lauksaimniecības zemes uzturēšana noganīšanai vai kultūraugu audzēšanai piemērotā stāvoklī, neveicot īpašus sagatavošanas darbus papildus parasto lauksaimniecības metožu un tehnikas izmantošanai.

Ražošana nav obligāts nosacījums, bet, ja tā netiek veikta, tad aramzemi uzskata par uzturētu kultūraugu audzēšanai piemērotā stāvoklī, ja augsnes virsma ir līdzena atbilstoši lauksaimniecības apsaimniekošanas veidam un vietas mikroreljefam, tā ir piemērota pirmssējas apstrādei vai zālāja un citu augu nopļaušanai vai novākšanai, kā arī nav nepieciešams uzklāt augsni vai nolīdzināt augsnes virsmu, izmantojot šķūrēšanas vai iekrāvēju tehniku, kā arī, ja tajā nav krūmu dzinumu, kas vecāki par vienu gadu.

Savukārt, piesakot ilggadīgos zālājus atbalstam, tie līdz kārtējā gada 15. augustam ir jānogana vai jānopļauj un nopļautā zāle ir jānovāc.

Detalizēti nosacījumi tiešo maksājumu saņemšanai ir noteikti Ministru kabineta 2015. gada 10. marta noteikumos Nr. 126 “Tiešo maksājumu piešķiršanas kārtība lauksaimniekiem”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas