E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16978
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pret galvotāju var vērst piedziņu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. maijā, 2019
Irina

Labdien! Ja galvotāja vienīgie ienākumi ir valsts pabalsti, turklāt apgādībā ir 3 nepilngadīgi bērni, vai bankai ir tiesības ieturēt līdzekļus no galvotāja kredīta parādsaistību dzēšanai? Galvojuma līgums ir juridiskas personas kredītam bankā.

A
atbild:
11. jūnijā, 2019

Civillikuma 1692. pants nosaka, ka galvojums ir ar līgumu uzņemts pienākums atbildēt kreditoram par trešās personas parādu, neatsvabinot tomēr pēdējo no viņas parāda.

No jautājuma īsti nav saprotams, kādā procesa stadijā Jūsu lieta atrodas. Var noprast, ka lieta varētu būt nonākusi pie tiesu izpildītāja.

Ja tiesas spriedumā ir noteikta parāda piedziņas secība, tad tiesu izpildītājs var vērsties pret galvotāju.

Praksē tādos gadījumos tiesu izpildītājs vispirms sastāda konstatācijas aktu, ka piedziņa nav iespējama no aizņēmēja, pieņem lēmumu par izpildu darbību uzsākšanu pret galvotāju un tad uzsāk piespiedu izpildes darbības. Galvotājs par to vienmēr tiek informēts.

Summas, uz kurām nevar vērst piedziņu, ir noteiktas Civilprocesa likuma 596. pantā: piedziņu nevar vērst uz:

  1. atlaišanas pabalstu, apbedīšanas pabalstu, vienreizēju pabalstu mirušā laulātajam, valsts sociālajiem pabalstiem, valsts atbalstu ar celiakiju slimam bērnam, apgādnieka zaudējuma pensiju un atlīdzību par apgādnieka zaudējumu;
  2. kompensācijas izmaksām par darbiniekam piederošo instrumentu nolietošanos un citām kompensācijām saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē darba tiesiskās attiecības;
  3. darbiniekam izmaksājamām summām sakarā ar komandējumu, pārcelšanu un nosūtīšanu darbā uz citu apdzīvotu vietu;
  4. sociālās palīdzības pabalstiem;
  5. bērna uzturlīdzekļiem Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamiem bērna uzturlīdzekļiem.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas