E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16973
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kad darbinieks paziņo darba devējam par slimības lapu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. maijā, 2019
Kristīne

Vai darba devējs drīkst rakstīt kavējumu par dienu, kad ārsts ir izsniedzis slimības lapu? Darba devēja paskaidrojums – esot jāziņo dienu pirms slimības lapas atvēršanas.

A
atbild:
28. maijā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbnespējas jeb slimības lapas Latvijā no 2018. gada 1. janvāra ir pieejamas darba devējam elektroniski VID EDS sistēmā, kad tā ir noslēgta. 

Faktiskais slimības lapas izsniegšanas process notiek tā, ka ārsts pēc pacienta izmeklēšanas un lēmuma pieņemšanas e-veselības sistēmā noformē slimības lapu. Darbiniekam ir pienākums par slimības lapas atvēršanu paziņot pēc tam, kad ārsts to ir izrakstījis (noformējis).

Darbinieks nevar zināt, vai tam pēc ārsta apmeklējuma tiks atvērta slimības lapa. Tādēļ darba devēja prasība par slimības lapas atvēršanu paziņot vienu dienu iepriekš ir vērtējama kā neiespējama.

Saskaņā ar likuma “Par maternitātes un slimību apdrošināšanu” 36. pantu par pirmo slimības dienu, kad izsniegta slimības lapa A, darba devējam nav jāmaksā. Šī diena darba devējam darba laika uzskaites tabelē ir jānoformē kā slimības diena, nevis kā darba kavējums.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas