E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16967
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Elektronisko slimības lapu redz visi darba devēji

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. maijā, 2019
Zanda

Personai ir 3 darbavietas. Vienā tā strādā darbavietas birojā uz nepilnu slodzi, divās pārējās internetā no mājām. Šodien guva kājas traumu, nācās uzlikt šuves, tāpēc nevarēja ierasties darbā birojā. Ārsts noformēja DNL uz 7 dienām. Cik saprotams, tagad elektroniskā DNL būs redzama visiem darba devējiem. Taču tajās darbavietās, kur darbs ir no mājām, DNL uzrādīt nav izdevīgi, jo no mājām strādāt nav nekādu problēmu. Agrāk DNL noformēja tikai tik eksemplāros, cik bija nepieciešams iesniegt darbavietās. Ja kādā negribēja iesniegt, tad varēja neiesniegt. Kā tagad lai rīkojas, ja negrib, ka tie 2 darba devēji, pie kuriem darbs ir no mājām, redz šo DNL? Vai ir kaut kāda iespēja padarīt viņiem šo DNL neredzamu? Vienkārši iepriekšējo reizi, kad bija DNL, radās problēma ar grāmatvedību vienā no tām darbavietām, kur slimības laikā varēja strādāt no mājām. Kaut arī darbs katru dienu bija veikts, grāmatvedība rēķināja nevis darba algu, bet slimības naudu. Pēc tam speciāli bija jāskaidrojas un jāveic grāmatvedībā pārrēķini, sakarā ar ko kavējās daļas darba algas samaksa par veselu mēnesi. Tāpēc ļoti gribētos šādu problēmu novērst laicīgi.

A
atbild:
31. maijā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūsu vēlme ir neiespējama.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” paredz, ka darbnespējas lapu izsniedz sakarā ar slimību (arī arodslimību) vai traumu (arī nelaimes gadījumu darbā), kas saistīta ar darbspēju zaudēšanu un citiem pārejošas darbnespējas gadījumiem.

Darbnespējas lapu izsniedz ārstniecības iestādes ārsts vai ārsta palīgs pēc personas personīgas apskates un izmeklēšanas, pieņemto lēmumu pamatojot medicīniskajā dokumentācijā. Ārsts vai ārsta palīgs darbnespējas lapu sagatavo elektroniski veselības informācijas sistēmā atbilstoši normatīvajiem aktiem par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu.

Minētā sistēma neparedz iespēju ārstam padarīt izsniegto slimības lapu neredzamu kādam no pacienta izvēlētajiem darba devējiem.

Tā kā darba devējs informāciju par darbnespējas lapu saņem tikai pēc tās noslēgšanas, par saslimšanu darba devējs ir jāinformē darbiniekam pašam. Parasti to nosaka iekšējos darba kārtības noteikumos.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas