E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16938
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
15
15

Nodokļa atvieglojums par nestrādājošu laulāto ar bērnu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2019
Ieva

Labdien! Ir dzirdēts, ka vīrs var paņemt sievu, kas atrodas BKA, kā apgādājamo (nodokļiem). Vai ir nepieciešami kādi īpaši nosacījumi (piemēram, maksimālais vecāku pabalsta apjoms, ko drīkst mēnesī saņemt)? Īsti to neizprotu, jo BKA laikā taču darba attiecības nav pārtrauktas, sieva vienkārši nesaņem algu, bet pabalstu, tad viņa var būt apgādājamā?

A
atbild:
13. maijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tā ir. Jau kopš 2018. gada 1. jūlija likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. panta pirmās daļas 1. punktā ir noteikti vairāki gadījumi, kad strādājošais laulātais var izmantot nodokļa atvieglojumu par nestrādājošu laulāto:

  • ja laulātā apgādībā ir bērns vecumā līdz trim gadiem;
  • ja laulātā apgādībā ir trīs vai vairāk bērni līdz 18 gadu vecumam vai līdz 24 gadu vecumam, no kuriem vismaz viens ir jaunāks par septiņiem gadiem, kamēr bērns turpina izglītības iegūšanu;
  • ja laulātā apgādībā ir pieci bērni līdz 18 gadu vecumam vai līdz 24 gadu vecumam, kamēr bērns turpina izglītības iegūšanu.

Par apgādībā esošu nestrādājošu laulāto uzskata personu, kura nesaņem ar nodokli apliekamus ienākumus vai bezdarbnieka pabalstu (stipendiju), nav reģistrējusies komercreģistrā kā individuālais komersants vai Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja, nav zemnieku saimniecības īpašnieks vai komercsabiedrības valdes vai padomes loceklis, vai prokūrists, kā arī cita persona, kas ieņem amatu, kurš dod tiesības uz atlīdzību.

Nav ierobežojuma ar nodokli neapliekamās summas – vecāku pabalsta vai maternitātes pabalsta – apmēram. Tiesības uz nodokļa atvieglojumu par nestrādājošo laulāto ir no bērna dzimšanas dienas.

Lai saņemtu nodokļa atvieglojumus, apgādājamais jāieraksta savā elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā – VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas sadaļā “Algas nodokļa grāmatiņa”.

Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā ir informācija, kā saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu par nestrādājošu laulāto ar bērnu.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas