E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16937
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Saudzēt darbinieci grūtnieci darba devējam liek likums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2019
Eleonora

Labdien! Man ģimenes ārsts noslēdz B darbnespējas lapu, un esmu iesniegusi arī iesniegumu VSAA. Bet es nevēlos vairs tur strādāt, jo esmu grūtniece un man ir diezgan grūti cilāt smagumus. Vai es varu uzrakstīt atlūgumu, lai man nav jāatstrādā nekas, jo esmu nomainījusi dzīvesvietu un tāpat netieku uz darbu? Un, ja es uzrakstu atlūgumu, vai es saņemšu slimības lapas naudu?

A
atbild:
10. maijā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Par darba attiecību izbeigšanas laiku puses var vienoties. Darbinieks var rakstīt atlūgumu, lūdzot darba devēju darba attiecības izbeigt, pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu.

Vienlaikus jānorāda, ka Darba likums prasa darba devējam ievērot īpašu saudzējošu attieksmi pret sievieti grūtnieci, tostarp pēc grūtnieces lūguma un ārsta atzinuma nodrošināt tādus darba apstākļus, kas ir maksimāli labvēlīgi, darba samaksu saglabājot vidējās izpeļņas apmērā. Ja pārcelšana citā darbā nav iespējama, darba devējam ir jāpiešķir uz laiku grūtniecei atvaļinājums, saglabājot vidējo izpeļņu. To paredz Darba likuma 99. pants.

Tāpēc aicinu Jūs izvērtēt nodomu uzteikt darba līgumu, pirms bijusi saruna ar darba devēju par citādiem darba noteikumiem.

Slimības lapa, kas jau ir iesniegta apmaksai VSAA, tiks apmaksāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 3 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas