E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16936
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Jauni noteikumi par vidējās iemaksu algas aprēķināšanu jāizdod līdz gada beigām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2019
Ilva

Labdien! Vai ir zināms, kā mainīsies vidējās iemaksu algas aprēķins no 01.01.2020.? Vai likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” un “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” plānotas kādas izmaiņas, kas attiecas uz vidējās iemaksu algas aprēķinu šajos likumos paredzētajiem pabalstiem? Sākot ar 01.01.2020., no iepriekš minētajiem likumiem plānots izslēgt vairākus būtiskus punktus, kas līdz šim tiešā veidā bija saistīti ar dažādām izņēmuma situācijām vidējās iemaksu algas aprēķinos, lai noteiktu pabalstu apmērus. Tai skaitā personām, kas atrodas vai atradušās maternitātes un bērna kopšanas atvaļinājumā daļēji vai visu laiku to 12 mēnešu laikā, no kura aprēķina vidējo iemaksu algu pabalstu apmēra noteikšanai. Tā kā vienreiz (2017. gadā) jau tika atcelti strīdīgie grozījumi no 01.01.2018. par vidējo iemaksu algu aprēķinu likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, tad šobrīd nav skaidrs, ko īsti sagaidīt ar 01.01.2020. Līdz šim datumam palikuši mazāk nekā 9 mēneši, tātad jau šobrīd būtu aktīvi jāinformē topošie un esošie vecāki par izmaiņām likumā, kas netiek darīts!

A
atbild:
28. jūnijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Abos likumos ir saglabāta pamatnorma, ka vidējo apdrošināšanas iemaksu algu pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina no apdrošinātās personas apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāra mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms apdrošināšanas gadījuma iestāšanās.

Vienlaikus likumos ir noteikts, ka Ministru kabinets līdz 2019. gada 31. decembrim izdod noteikumus par vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas nosacījumiem un kārtību no 2020. gada 1. janvāra.

Līdz 2019. gada 31. decembrim tiek saglabāta esošā vidējās iemaksu algas aprēķināšanas kārtība, kāda noteikta Ministru kabineta 1998. gada 28. jūlija noteikumos Nr. 270 “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība”.

Savukārt likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” pārejas noteikumu 32. punktā ir noteikts, kādi ir nosacījumi vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valsts sociālās apdrošināšanas pabalsta aprēķināšanai, ja apdrošināšanas gadījums iestājies periodā no 2018. gada 1. janvāra līdz 2019. gada 31. decembrim un apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā personai vienlaikus ir darba ņēmēja un pašnodarbinātā statuss.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas