E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16930
Lasīšanai: 2 minūtes
8
8

Kā noformēt brīdinājumu parādniekam par saistību bezstrīdus piespiedu izpildi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2019
Nataļja

Labdien! Bijušais vīrs nepilda vienošanos par bērnu uzturlīdzekļu izmaksu. Vēlos tiesā iesniegt pieteikumu par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu. Ja pareizi sapratu, man bijušajam vīram vispirms ir jānosūta vēstule, kurā informēju, ka viņam ir parāds, un jāaicina parādu atmaksāt. Vai šī vēstule jāraksta brīvā formā vai arī pēc noteikta parauga? Vai ir jānorāda konkrēta summa un periods, par kuru ir sakrājies parāds? Šobrīd saņemu naudu no Uzturlīdzekļu garantijas fonda. Vai tas ietekmē parāda atmaksu? Paldies!

A
atbild:
20. jūnijā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšana ir noteikta Civilprocesa likuma 50. nodaļā. Šī likuma 404. panta trešās daļas 3. punktā ir noteikts, ka pieteikumam piekritīgajai rajona (pilsētas) tiesas zemesgrāmatu nodaļai par bezstrīdus piespiedu izpildīšanu naudas maksājumu saistībās pievieno pierādījumu par brīdinājuma izsniegšanu parādniekam

Praksē ir vairākas iespējas, kā pierādīt, ka parādnieks ir brīdināts par to, ka parāda nesamaksāšanas gadījumā tiks uzsākta saistību piespiedu izpilde.

Kā norādīja zvērināts advokāts Jānis Muižnieks, brīdinājums parādniekam ir nosūtāms ierakstītā pasta sūtījumā ar paziņojumu par brīdinājuma izsniegšanu. Brīdinājumā ir norādāms pats notariālais akts – datums, numurs, puses –, kā arī parāda summa, maksājamie procenti un termiņš, līdz kuram ir veicama samaksa, tāpat jānorāda attiecīgais bankas konta numurs.

Otrs variants – lūgt zvērinātu notāru sagatavot un nodot attiecīgo paziņojumu parādniekam.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas