E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16896
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Pašvaldības īres dzīvokļa termiņa pagarināšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. maijā, 2019
Ruta

Labvakar! Esam izmisumā, līdz 2012. gadam dzīvojām denacionalizētā namā, kopā tur nodzīvoti 40 gadi, saimnieks radīja neatbilstošus apstākļus, un pilsētas dome piešķīra man ar dēlu un viņa ģimeni, kur tolaik auga 2 nepilngadīgi bērni, pašvaldības dzīvokli. Sākumā neiedziļinājāmies, ka dzīvoklis piešķirts kā palīdzības dzīvoklis, līdz šim brīdim īres līgumu pagarināja, ģimenē dzīvo pensionārs un vēl nepilngadīgs bērns, otrs bērns sasniedzis pilngadību. Pašvaldība vairs īres līgumu nepagarina, jo neesot maznodrošināta ģimene un dzīvoklis būs jāatbrīvo. Kā rīkoties? Vai tiešām 5 cilvēkus tā vienkārši var izlikt uz ielas, jo, kad dzīvoju denacionalizētajā mājā, man dzīvokli bija piešķīrusi valsts ar beztermiņa līgumu?

A
atbild:
11. jūnijā, 2019
Gatis Graustiņš
juriskonsults

No Jūsu sniegtā izklāsta nav skaidrs, uz kāda pamata tieši pašvaldība ir piešķīrusi palīdzības dzīvokli un uz kāda pamata tā ir pagarinājusi termiņu līdz šim. Nepastāvot pamatam pagarināt īres līgumu, Jūs var izlikt no dzīvokļa. Nepamatotu atteikumu pagarināt palīdzības dzīvokļa īres līgumu var pārsūdzēt administratīvajā tiesā, ja šāds īres līgums ir saistīts ar palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā vai sociālo dzīvokli. Tomēr, nepastāvot īres līgumam, tiesiskās attiecības, kas izriet no dzīvošanas dzīvoklī bez īres līguma noslēgšanas, regulē likums “Par dzīvojamo telpu īri”, tā 44. pants.

Noslēdzot terminētu īres līgumu ar pašvaldību, tāpat kā visos līgumos, ir svarīga katra darījuma gan būtiskā, gan nejaušā sastāvdaļa, arī termiņš, uz kādu līgums ir noslēgts, ir darījuma nejaušā sastāvdaļa. Svarīgi ir apzināties arī to, kas notiks pēc termiņa notecējuma.

Sniegt konkrētāku atbildi nav iespējams, jo būtu jāvērtē gan noslēgtais īres līgums, gan pašvaldības rakstveidā sniegtie argumenti īres līguma termiņa nepagarināšanai. Ja ģimenei nepieciešama palīdzība dzīvokļa jautājuma risināšanā, nepieciešams kontaktēties ar iestādi, kura pieņēma lēmumu nepagarināt īres līgumu. Atbilstoši likuma “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” 3. pantam pastāv dažādi palīdzības veidi, ja vienu palīdzības veidu nav pamata jums piešķirt, tad, iespējams, jums var piešķirt citu palīdzības veidu. Ja nav pamata palīdzībai, tad jautājums būs jārisina pašu spēkiem.

Iesakām iepazīties ar LV portāla skaidrojumu Sociālais dzīvoklis nav vienīgā palīdzība un pašvaldības īres dzīvokļa iespēja (II).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas