E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16890
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Par papildu maksu jālemj dzīvokļu īpašniekiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. maijā, 2019
Gunta

Labdien! Daudzdzīvokļu māja pilnībā pārņemta īpašumā, ir nodibināta biedrība, ir pārvaldnieks. Slēgts pārvaldīšanas līgums, kur rakstīts: “Rēķins tiek nosūtīts uz īpašumā esošo pasta kastīti ar atbilstošo īpašuma nr., kuru īpašnieks var mainīt rakstiski, norādot citu, tai skaitā elektronisko.” Īpašumā nomainījās pastāvīgais iedzīvotājs un lūdza rakstiski nomainīt rēķina piegādi uz pastkastīti, jo iepriekš man nāca uz elektronisko adresi. Pēc mana iesnieguma kāpņu telpā pie sienas parādās ziņojums no apsaimniekotāja, ka turpmāk uz pastkastīti rēķina piegāde būs maksas pakalpojums – 2,49 eiro. 1. mēnesī rēķinu pastkastītē nesaņēmu, bet rēķinā summa par piegādi bija. Vai tas ir likumīgi – mainīt vienpusīgi noslēgtā līguma nosacījumus?

A
atbild:
28. maijā, 2019

Ja par kādu pakalpojumu tiek prasīta samaksa, tam jābūt vai nu uz likuma, vai līguma pamata, skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Civillikuma 1402. pantā ir noteikts: “Saistību tiesības rodas vai nu no tiesiska darījuma, vai no neatļautas darbības, vai pēc likuma.”

Tātad, ja par viena mēneša rēķina piegādi pārvaldnieks pieprasa maksāt 2,49 eiro, ir jābūt kādam dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumam par šādu izmaksu akceptēšanu. Ja lēmuma nav, prasīt šādu samaksu nav likumīgi. Jo īpaši pēdējā laikā nākas saskarties ar to, ka apsaimniekotāji vienpersoniski “no spēka pozīcijām” rēķinos iekļauj šādas izmaksas. Turklāt, ja rēķins nav piegādāts, prasīt samaksu nedrīkst. Te ir runa par mājas apsaimniekošanas pakalpojuma kvalitāti, un svarīga ir dzīvokļu īpašnieku kopīgā balss, vienots protests. Taču, ja, piemēram, no mājas 100 dzīvokļu īpašniekiem rēķinus pastkastē vēlas saņemt tikai daži (kas ir šīs netaisnības upuri), nekāds protests diemžēl neiznāks. Ja ar pakalpojumu sniedzēja darba kvalitāti neapmierināta ir lielākā daļa īpašnieku, tad no šāda apsaimniekotāja galu galā var pat atteikties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas