E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16888
Lasīšanai: 2 minūtes

Informācija darbiniekiem uzņēmuma pārejas gadījumā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. maijā, 2019
Juris

Notiek reorganizācija – apvienotas divas iestādes – un izveidots jauns nosaukums. Mans amats, slodze un alga tiek saglabāta iepriekšējā apmērā. Vai darba devējam ir pienākums sagatavot grozījumus darba līgumā vai citu juridisko dokumentu, kas informē darbinieku par šo faktu? Cik ilgi pirms reorganizācijas tas ir jāpaziņo? Ja nepiekrītu līguma grozījumiem, arī tad, ja amats, slodze un alga tiek saglabāta iepriekšējā apmērā, vai man ir tiesības saņemt kompensāciju atbilstoši darba stāžam?

A
atbild:
31. maijā, 2019
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Uzņēmuma vai tā daļas pārejas gadījumā gan uzņēmuma nodevējam, gan uzņēmuma ieguvējam ir pienākums informēt savu darbinieku pārstāvjus, bet, ja tādu nav, – savus darbiniekus par uzņēmuma pārejas datumu vai paredzamo pārejas datumu, uzņēmuma pārejas iemesliem, uzņēmuma pārejas tiesiskajām, saimnieciskajām un sociālajām sekām, kā arī pasākumiem, kas tiks veikti attiecībā uz darbiniekiem.

Saskaņā ar Darba likuma 118. panta pirmo daļu uzņēmuma pārejas gadījumā uzņēmuma nodevēja tiesības un pienākumi, kas izriet no uzņēmuma pārejas brīdī spēkā esošajām darba tiesiskajām attiecībām, pāriet uzņēmuma ieguvējam. Saskaņā ar Darba likuma 118. panta piekto daļu uzņēmuma pāreja vēl nevar būt par pamatu darba līguma uzteikumam. Tomēr jaunais darba devējs pēc uzņēmuma pārņemšanas ir tiesīgs piedāvāt grozījumus darba līgumā, kā arī uzteikt darba līgumu, ja šāds uzteikums ir pamatots ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā.

Tiesības uz atlaišanas pabalstu darbiniekam rodas gadījumā, ja darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas Darba likuma 112. pantā noteiktajos gadījumos.

Atbilde uz Jūsu jautājumu ir sagatavota, izdarot pieņēmumu, ka jautājums  ir par  komercsabiedrības reorganizāciju. Valsts pārvaldes iestāžu vai pašvaldību administratīva reorganizācija, kā arī vienas iestādes administratīvo funkciju nodošana otrai iestādei nav uzskatāma par uzņēmuma pāreju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas