E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16866
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja nav līguma, par remontu nav jāmaksā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2019
Eva

Man piederošajās mantotajās mājās patlaban uz laiku ir ievācies mans brālis ar sievu, ko viņiem atļāvu, pamatojoties tikai uz mutisku vienošanos un nesaņemot par to nekādu atlīdzību. Šajā laikā viņi ir veikuši mājai un piebūvēm dažus uzlabojumus un remontu, lai gan tas no manas puses īsti netika prasīts. Man ir jautājums – vai izvācoties viņi var pieprasīt no manis atlīdzināt remontā ieguldītos līdzekļus?

A
atbild:
28. maijā, 2019

Dzīvojamās telpas iemītniekam, kas investē citam īpašniekam piederošā nekustamajā īpašumā, vienmēr jāpatur prātā – ja tas tiek darīts tikai paša ērtību labad un īpašnieks nav cēlis iebildumus, nekādu problēmu nebūs. Taču, ja saistībā ar ieguldījumiem viņš pēc kāda laika vēlēsies, lai īpašnieks, piemēram, samazina īres maksu vai, kā šajā gadījumā, pēc dzīvojamas telpas atbrīvošanas tos atlīdzina, radīsies sarežģījumi, skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. Pirmkārt, remonta veikšana iepriekš bija jāsaskaņo ar īpašnieku, otrkārt, ja bija nodoms tēriņus atgūt, attiecīgi nosacījumi jāiekļauj īres līgumā.

Tā kā nekādu rakstisku līgumu nav, mājas īpašniekam nav pienākuma aizejošajiem iedzīvotājiem atlīdzināt remontā ieguldītos līdzekļus. Kā norāda V. Peipiņš, arī tiesas ceļā tos piedzīt būtu teju neiespējami, jo vajadzīgi pamatoti pierādījumi par remonta izdevumiem un apjomu. Taču, no otras puses, ja remontdarbi palīdzējuši vai nu saglabāt nekustamā īpašuma vērtību, vai pat to paaugstināt, īpašnieks labprātīgi var novērtēt brāļa ieguldījumu un padomāt par atlīdzību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas