E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16862
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
7
7

Par īrnieku izlikšanu, ja nav īres līguma

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2019
Anete

Labdien! Jautājums sekojošs – nesen kļuvu par īpašnieci (no vecmāmiņas ar dāvinājuma līgumu) privātmājai, kurā esmu pavadījusi savu bērnību. Mājā ir trīs dzīvokļi, kuros dzīvo mani vecāki un vienā no tiem mitinās īrniece. Vecmāmiņa savā laikā īrniecei atļāva tur dzīvot, nesastādot nekādu īres līgumu. Pirms dažiem gadiem ievācās arī īrnieces mazdēls, neinformējot vecmāmiņu. Diemžēl vecmāmiņa ir aizsaulē, un kā jaunā īpašniece vēlos atgriezties savā dzimtas mājā, kurai arī ir jāveic remonts. Pati šobrīd īrēju dzīvokli, bet gribu pārcelties uz dzīvi savā mājā. Vai es drīkstu izlikt īrnieci un viņas mazdēlu, ja tiem nav īres līguma? Vai man ir jāvēršas tiesā? Kā pareizāk man rīkoties?

A
atbild:
24. maijā, 2019

Ļoti daudzi privātmāju un dzīvokļu īpašnieki pieļauj kļūdu, atļaujot īrniekiem iemitināties dzīvojamā platībā bez īres līguma, un tas nereti rada sarežģījumus, norāda Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Šajā gadījumā pirmais, kas jāņem vērā, – no likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 9. panta “Īrnieka tiesības iemitināt dzīvojamā telpā ģimenes locekļus un citas personas” regulējuma izriet, ka mazbērns nav ģimenes loceklis un tā iemitināšanai dzīvojamā platībā ir jābūt izīrētāja piekrišanai.

Tātad šajā gadījumā faktiski ir apakšīres attiecības, un būtu jāņem vērā minētā likuma 20. pants: “Apakšīrnieks un kopā ar viņu apakšīrniekam nodotajā dzīvojamā telpā dzīvojošās personas zaudē attiecīgās dzīvojamās telpas lietošanas tiesības un tām jāatbrīvo dzīvojamā telpa mēneša laikā pēc tam, kad apakšīrnieks saņēmis attiecīgās dzīvojamās telpas īrnieka vai izīrētāja rakstveida brīdinājumu, ja vien dzīvojamās telpas apakšīres līgumā nav noteikta cita kārtība. Tas būtu iespējamais risinājums saistībā ar mazdēla iemitināšanu īrnieces dzīvoklī. Ja mazdēls mēneša laikā pēc īpašnieka brīdinājuma saņemšanas dzīvojamo platību neatbrīvo, tiesā ierosināma prasība par apakšīrnieka un ar viņu saistīto personu izlikšanu.

Ja mazdēls izpilda prasību un aiziet no dzīvokļa, īrnieci no dzīvojamās platības nebūs vienkārši izlikt, kaut arī īres līgums nav bijis noslēgts. Ja īrniece visus gadus ir kārtojusi īres un citus maksājumus, ko var pierādīt, uzrādot rēķinus, iznāk, ka īpašnieks šādu situāciju ir akceptējis, pieņemot īres maksu, un ir nodibinājušās īres faktiskās tiesiskās attiecības uz mutiskas vienošanās pamata bez rakstveida dokumenta noformēšanas. Civillikuma (CL) 1488. pantā ir noteikts: „Darījumam, ko izpildījušas abas puses, ir tādas pašas sekas, kādas tam būtu, ja tas būtu uzrakstīts, un to, kas pēc tā jau dots vai izdarīts, nevar prasīt atpakaļ.”

Praksē juristu domas šīs normas piemērošanā dalās: vieni uzskata, ka dzīvojamās platības īres tiesisko attiecību vienīgais pamats ir īres līgums, bet citi atsaucas uz minēto CL normu. Ir tiesu lēmumi, kas īres tiesiskās attiecības akceptējuši arī bez īres līguma.

Tādēļ, pirms kaut ko pasākt saistībā ar īrnieku izlikšanu, ieteicama zvērināta advokāta konsultācija.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas