E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16861
Lasīšanai: 5 minūtes

Vecāku pabalsta izmaksas laikā var mainīt pabalsta saņēmēju

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2019
Iveta

Labdien! Bērnu (dvīnīšu) dzimšanas datums ir 18.10.2017. Tagad atrodos bērnu kopšanas atvaļinājumā. Plānoju atbrīvoties no darba un stāties bezdarbniekos. Alga pirms slimības lapas B bija 90,00 EUR. Kādus pabalstus saņemšu, kad būšu bezdarbniece? Pirmajam bērniņam 02.07.2019. būs četri gadi. Vai bērnu tēvs var izmantot atlikušo bērna kopšanas atvaļinājumu, un vai tas būs apmaksāts?

A
atbild:
07. maijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir, ja:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Valsts apdrošina bezdarba gadījumam (veic sociālās apdrošināšanas iemaksas) vienu no vecākiem periodā, kad tiek kopts bērns līdz pusotra gada vecumam un tiek saņemts bērna kopšanas vai vecāku pabalsts. Līdz ar to veidojas nepieciešamais periods tiesībām uz bezdarbnieka pabalstu.

Bezdarbnieka pabalstu aprēķina proporcionāli apdrošināšanas (darba) stāžam un atbilstoši ienākumiem, no kuriem tiek veiktas iemaksas bezdarba gadījumam:

Ja apdrošināšanas (darba) stāžs ir:

Pabalstu piešķir:

no 1 līdz 9 gadiem ieskaitot

50% no vidējās iemaksu algas

no 10 līdz 19 gadiem ieskaitot

55% no vidējās iemaksu algas

no 20 līdz 29 gadiem ieskaitot

60% no vidējās iemaksu algas

30 gadi un vairāk

65% no vidējās iemaksu algas

Ja 12 mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, ir būts bērna kopšanas atvaļinājumā, grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā un attiecīgās iemaksas šajā periodā darba devējam nebija jāveic, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par iepriekšējiem 12 mēnešiem pirms attiecīgā perioda, “atkāpjoties” līdz darba devēja pēdējai reģistrētajai iemaksu algai.

Pabalsta izmaksas ilgums visiem bezdarbniekiem ir 9 mēneši neatkarīgi no apdrošināšanas (darba) stāža:

  • pirmos 3 mēnešus – piešķirtajā apmērā;
  • nākamos 3 mēnešus – 75% no piešķirtā pabalsta apmēra;
  • pēdējos 3 mēnešus – 50% no piešķirtā pabalsta apmēra.

Vecāku pabalsta izmaksas laikā var mainīt pabalsta saņēmēju. Bērna tēvs var pieprasīt un saņemt vecāku pabalstu pēc tam, kad māmiņa atteiksies no vecāku pabalsta.

Taču otrs vecāks nevar mainīt sākotnēji izvēlēto pabalsta izmaksas ilgumu. No Jūsu izklāstītās informācijas noprotams, ka esat izvēlējušies vecāku pabalsta saņemšanu līdz bērnu 1,5 gadu vecumam (pabalsts tādā gadījumā ir 43,75% apmērā no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas). Līdz ar to arī bērna tēvam šī izvēle ir saistoša.

Vienlaikus ar vecāku pabalstu līdz bērna 1,5 gadu vecumam tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts – 171 eiro mēnesī tam vecākam, kurš ir vecāku pabalsta saņēmējs.

Tātad abus pabalstus – vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu – par viena un tā paša bērna kopšanu par vienu un to pašu laika posmu piešķir vienai personai.

Pabalsts bērna tēvam tiks aprēķināts 43,75% apmērā no tēva vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Bērna kopšanas atvaļinājumu var izmantot abi vecāki. Darba likums darbiniekam nosaka tiesības uz pusotru gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu. To var izņemt visu pēc kārtas vai arī izmantot pa daļām līdz bērna astoņu gadu vecumam. Darba devējs bērna kopšanas atvaļinājumu neapmaksā.

Ja bērna tēvs izmantos bērna kopšanas atvaļinājumu un pieprasīs vecāku pabalstu, pabalstu maksās aprēķinātajā apmērā. Ja bērna tēvs, pieprasot vecāku pabalstu, nedosies bērnu kopšanas atvaļinājumā, bet strādās, tad vecāku pabalstu izmaksās 30% apmērā no piešķirtā.

Detalizētāku atbildi par pabalstu saņemšanu varat iegūt jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) klientu apkalpošanas centrā klātienē vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas