E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16858
Lasīšanai: 3 minūtes

Pabalsta apmēru ietekmē periods, kad nav bijis darba ienākumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2019
Ilona

Labdien! Tagad atrodos 11. grūtniecības nedēļā, 20.11.2019. ir dzemdību datums. Gribu uzzināt, vai grūtniecības pabalstu apmēru ietekmēs tāds fakts, ka no2018. gada 8. oktobra līdz 2019. gada 7. februārim man tika piešķirts bezdarbnieka statuss. No 7. februāra strādāju algotu darbu un līdz bezdarbnieka statusa piešķiršanai strādāju 18 gadus bez pārtraukuma vienā darbavietā. Paldies par atbildi!

A
atbild:
07. maijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jā, maternitātes pabalsta apmēru ietekmēs bezdarba periods, jo tas ietilps 12 mēnešu periodā, kurā nosaka vidējo iemaksu algu šī pabalsta aprēķinam. Kopējam apdrošināšanas (darba) stāžam nav nozīmes.

Maternitātes pabalstu nosaka 80% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Darba ņēmējam vidējā iemaksu alga tiek aprēķināta par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, no kura tiek piešķirts pabalsts.

Maternitātes pabalstu izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām. Pirmā daļa tiek maksāta par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām. Pabalstu par 70 kalendāra dienām maksā topošajai mātei, kurai sakarā ar grūtniecību medicīniskā aprūpe ārstnieciski profilaktiskajā iestādē uzsākta līdz 12. grūtniecības nedēļai un turpināta visu grūtniecības laiku. Otro daļu – par 56 vai 70 kalendāra dienām – maksā pēc bērna piedzimšanas. Pabalstu par 70 dienām var saņemt, ja grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību laikā mātei ir bijuši veselības sarežģījumi, piedzimuši divi vai vairāki mazuļi.

Ja darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību tiks izsniegta septembrī un maternitātes atvaļinājumu darbā pieprasīsiet septembrī, tad vidējās iemaksu algas aprēķinā neņems vērā trīs mēnešus – septembri, augustu un jūliju. Vidējo iemaksu algu noteiks periodā no 2018. gada jūlija līdz 2019. gada jūnijam.

Šajā periodā Jums būs darba alga, no kuras tiek maksātas sociālās apdrošināšanas iemaksas, un būs arī mēneši, kuros nav darba ienākumu (bezdarbnieka laiks) un līdz ar to sociālo iemaksu maternitātei. Tāpēc par šo laiku iemaksu alga tiks noteikta no vidējās iemaksu algas valstī 2017. gadā.

Tajos mēnešos, kuros nebija darba ienākumu, piemēros 70% no vidējās iemaksu algas valstī. Līdz ar to Jūsu vidējā iemaksu alga maternitātes pabalsta apmēra aprēķinam veidosies gan no Jūsu bruto darba samaksas, gan no vidējās iemaksu algas valstī aizpagājušajā gadā, kad tā bija 764,42 eiro (70% – 535,10 eiro).

Individuāla atbilde par pabalstu jālūdz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, jo tiesības uz pabalstiem nosaka un tos aprēķina VSAA, pamatojoties uz konkrētiem sociālās apdrošināšanas pakalpojuma pieprasītāja datiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas