E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16855
Lasīšanai: 2 minūtes

Morālās kompensācijas saņemšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. maijā, 2019
Kristīne

Man ir jautājums par morālās kompensācijas saņemšanu. Esmu cietusī, un man tiesa no apsūdzētā piesprieda morālo kompensāciju 10 tūkstošu eiro apmērā. Notiesātais atrodas ieslodzījumā jau 6 gadus, bet es neesmu saņēmusi nevienu eiro. Vai ir iespēja vismaz daļējā apmērā kompensāciju saņemt no valsts (un vēlāk valsts piedzen no apsūdzētā)?

A
atbild:
16. septembrī, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Kārtību, kādā fiziskā persona var saņemt valsts kompensāciju no Juridiskās palīdzības administrācijas par tīša noziedzīga nodarījuma rezultātā radīto morālo aizskārumu, fiziskajām ciešanām vai mantisko zaudējumu, noteic likums “Par valsts kompensāciju cietušajiem”.

Saskaņā ar minētā likuma 3. panta ceturto daļu tiesības uz valsts kompensāciju ir tad, ja tīša noziedzīga nodarījuma dēļ iestājusies personas nāve, cietušajam nodarīti smagi vai vidēja smaguma miesas bojājumi, aizskarta cietušā tikumība vai dzimumneaizskaramība, cietušais ir cilvēku tirdzniecības upuris, cietušais inficēts ar cilvēka imūndeficīta vīrusu, B vai C hepatītu.

Atbilstoši likuma 7. panta pirmajai daļai vienam noziedzīgā nodarījumā cietušajam izmaksājamās valsts kompensācijas maksimālais apmērs ir Latvijas Republikā noteiktās piecas minimālās mēneša darba algas. Izmaksājamās valsts kompensācijas apmēru aprēķina, ņemot vērā minimālās mēneša darba algas apmēru, kāds noteikts brīdī, kad persona atzīta par cietušo. Turklāt saskaņā ar likuma 9. pantu valsts kompensācijas pieprasījumu Juridiskās palīdzības administrācijai var iesniegt 3 gadu laikā pēc dienas, kad persona atzīta par cietušo vai ir uzzinājusi par faktiem, kas šai personai dod tiesības to darīt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas