E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16850
Lasīšanai: 2 minūtes
16
16

Zemes nomas maksai griestu nav, par maksājumu jāvienojas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. maijā, 2019
Ārija

Sakarā ar spēkā esošajiem grozījumiem likumos “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” un “Par zemes reformu LR pilsētās”, spēkā no 01.05.2019., lūdzu paskaidrojiet, kāda faktiski turpmāk būs piespiedu nomas maksa, ko dzīvojamās mājas iedzīvotāji maksās zemes īpašniekam. Vai atgriežas iepriekšējā likumu redakcija, ka nomas maksas griesti ir 6%, ja puses nevar vienoties, vai arī vispār nav nekādu griestu – tikai atkarībā no vienošanās?

A
atbild:
14. maijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar Satversmes tiesas spriedumu no šā gada 1. maija spēkā vairs nav likumu normas, kas piespiedu dalītā īpašuma gadījumā nosaka zemes nomas maksas augšējo robežu gadījumos, kad puses nevar par nomas maksu vienoties. Tātad – griestu vairs nav. Bet jāvienojas tik un tā ir. Ja abas puses nevar vienoties, strīdu izšķirs tiesa, līdzīgi kā iepriekš.

Tas nenozīmē, ka viena puse (zemes īpašnieks) var prasīt nezin cik augstu zemes nomas maksājumu vai otra puse (daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieki) – maksāt nesamērīgi pieticīgu. Civillikuma 2120. pants nosaka, ka nomas maksai jābūt patiesai atlīdzībai par lietas lietošanu un tādēļ to nedrīkst nolikt tikai izskata pēc.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas