E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16831
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kam jāmaksā par DNS testu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2019
Sandis

Sveicināti! Es gribētu uzzināt, vai man par DNS testu būs jāmaksā, ja es veikšu DNS un neesmu tēvs?

A
atbild:
23. aprīlī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja ir vēlme pārbaudīt bērna bioloģisko izcelsmi, jāzina, ka DNS ekspertīze ir maksas pakalpojums. Līdz ar to, ja bērna tēvam ir radušās aizdomas, ka viņš nav bērna bioloģiskais tēvs, tad visiem trim kopā – tēvam, mātei un bērnam – ir iespēja labprātīgi iet uz ekspertīzes iestādi, lai veiktu DNS testu. Brīvprātīgas pārbaudes gadījumā šo testu iespējams veikt SIA “Genera, un šobrīd cena par divu personu (bērna un tēva) pārbaudi ir 335 eiro, savukārt par trīs personu pārbaudi (bērna, tēva un mātes) – 390 eiro.

Savukārt, ja strīds par paternitāti bērnam tiek izšķirts tiesā, Civilprocesa likuma 2491.panta pirmā daļa paredz, ka tiesa lietas izskatīšanas laikā var noteikt ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai pēc lietas dalībnieka, piemēram, prasītāja vai atbildētāja, lūguma.

Tādā gadījumā saskaņā ar Civilprocesa likuma 40. panta pirmo daļu izdevumu summas, kas izmaksājamas ekspertiem, iemaksā tā puse, kura izteikusi attiecīgu lūgumu. Piemēram, ja bērna tēvs ir pieprasījis ekspertīzi, viņam ir pienākums to iepriekš apmaksāt. Savukārt, ja ekspertīze apliecinās, ka bērns patiešām nav cēlies no viņa, viņš var lūgt tiesu piedzīt veiktās ekspertīzes izmaksas no otras puses.

Gadījumā, ja paternitāte jau ir noteikta, bet ir nākuši klajā apstākļi, kas pierāda, ka bērns ir cēlies no cita vīrieša, noderīgu informāciju par paternitātes apstrīdēšanas regulējumu atradīsiet LV portāla skaidrojumos:

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas