E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16830
Lasīšanai: 3 minūtes
9
9

Komandējuma dienas naudas aprēķins un atteikšanās no tās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2019
Inna

Vēlējos noskaidrot par komandējuma dienas naudas aprēķinu. Bieži dodos komandējumos, un ir vairāki jautājumi, kurus nesaprotu. 1. Esmu nosūtīta komandējumā uz Kanādu. Lai to izpildītu, man jālido caur Amsterdamu. Izlidoju 23. datumā vakarā. Lidojumu starpā ir daudz laika, pavadu nakti viesnīcā Amsterdamā. Nākamajā rītā, 24. datumā, noskaidroju, ka lidot tālāk nesanāks, jo lidmašīnai kaut kas nojucis. Man pārtaisa biļeti uz Kanādu caur Vāciju, dodos turp, lidojums uz Kanādu aizkavējas, un Vācijā palieku pa nakti, tikai no rīta 25. datumā pārlidoju uz Kanādu. Vai dienas naudu man aprēķinās par Nīderlandi un Vāciju vai tikai Kanādu? 2. Vai es drīkstu atteikties no dienas naudas, un kā to pareizi noformēt? Paldies par atbildi!

A
atbild:
30. maijā, 2019
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Atbilde uz Jūsu jautājuma pirmo daļu ietverta Ministru kabineta noteikumu Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” 24. punktā, kas nosaka:

  • Ja darbinieks bijis komandējumā ārvalstīs, viņam atlīdzina izdevumus:
  • par laiku, kad, dodoties uz citu valsti, darbinieks atradies Latvijas Republikas teritorijā, − šo noteikumu III nodaļā minētajā kārtībā;
  • sākot ar dienu, kad tika šķērsota Latvijas Republikas valsts robeža, dodoties komandējumā, un beidzot ar dienu, kad tika šķērsota Latvijas Republikas valsts robeža, atgriežoties no komandējuma, − saskaņā ar šo noteikumu pielikumā minētajām normām tās valsts valūtā, uz kuru darbinieks nosūtīts, vai citā konvertējamā valūtā atbilstoši grāmatvedībā izmantojamam ārvalstu valūtas kursam, vai eiro.”

Komentējot jautājuma otro daļu par atteikšanos no komandējuma dienas naudas, Valsts darba inspekcija informē, ka gan Darba likuma normas (skat. 76. panta pirmās daļas 1. punktu), gan arī iepriekšminēto noteikumu 8. punkts nosaka darba devēja pienākumu atlīdzināt darbiniekam komandējuma izdevumus. Tomēr noteikumu 13. punkts paredz izņēmuma gadījumu, kad dienas naudas apmērs var tikt samazināts, proti: “Ja darbiniekam ir nodrošināta bezmaksas uzturēšanās – tiek nodrošināta viesnīca (naktsmītne) un ēdināšana trīs reizes dienā (tai skaitā no citas institūcijas finanšu palīdzības līdzekļiem), ar institūcijas vadītāja atļauju par katru komandējuma dienu viņam izmaksā līdz 30% no dienas naudas (kompensācijas par papildu izdevumiem) normas.”

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 4 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas