E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16815
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba devējs var izveidot darbinieka uzvedības noteikumus

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. aprīlī, 2019
Dmitrijs

Labdien! Ministru kabineta noteikumos Nr. 394 ir noteiktas organizācijas, kurām ļauts pārbaudīt alkohola apreibumu fiziskai personai. Ir zināms fakts, ka, piemēram, “Rīgas satiksme” un citas transporta kompānijas saviem darbiniekiem arī veic alkohola testu. Vai tas ir likumīgi?

A
atbild:
08. jūlijā, 2019

Darba likums neparedz īpašu kārtību, kādā konstatēt, ka darbinieks  atrodas alkohola, narkotiku vai toksisko vielu reibuma stāvoklī. Attiecīgi atrašanos alkohola, narkotisko vai toksisko vielu reibuma stāvoklī ir iespējams konstatēt ar jebkuriem Civilprocesa likuma 17. nodaļā paredzētajiem pierādīšanas līdzekļiem (ar paša darbinieka paskaidrojumu, ar attiecīga akta sastādīšanu, ar liecinieku liecībām, ar medicīnas darbinieku atzinumu, ar ārstu ekspertīzes atzinumu, izmantojot mērinstrumentu, utt.).

Savukārt darba devējs atbilstoši Darba likuma 55. panta otrās daļas 6. punktam darba kārtības noteikumos var iekļaut darbinieka uzvedības noteikumus un citus noteikumus, kas attiecas uz darba kārtību uzņēmumā, proti, kā darba devējs rīkojas gadījumā, ja ir aizdomas, ka darbinieks atrodas reibuma stāvoklī.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 394 “Alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu ietekmes pārbaudes kārtība6. punktu darba devējam ir tiesības nosūtīt darbinieku uz medicīnisko pārbaudi, lai konstatētu reibuma stāvokli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas