E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16810
Lasīšanai: 3 minūtes

Parādu ārpustiesas piedzinējiem sniedzamā informācija

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. aprīlī, 2019
Rudīte

Labdien! Vai mans darba devējs drīkst juridiskai iestādei (parāda piedzinēja) telefoniski sniegt ziņas par darba attiecībām ar mani? Ja var, tad kādas ziņas darba devējs drīkst sniegt? Paldies!

A
atbild:
26. aprīlī, 2019

Parādu ārpustiesas piedziņas procesu Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums. Minētā likuma 8. panta 1. daļā noteikts, ka “parādniekam ir pienākums sadarboties ar kreditoru un parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju”. Attiecīgi Jūsu darba devējs attiecībā pret parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzēju būs uzskatāms par trešo personu. Minētais likums neparedz trešajām personām pienākumu izpaust datus par parādnieku parādu ārpustiesas pakalpojumu sniedzējam.

Tā kā šādas ziņu pieprasīšanas ceļā var tikt izpausti Jūsu personas dati, ir jāņem vērā Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/649 prasības. Minētās regulas 5. pants nosaka datu apstrādes tiesiskos priekšnosacījumus, t.i., datus drīkst apstrādāt konkrētā nolūkā (ar konkrētu mērķi), ja datu apstrādei ir tiesisks pamats. Tos drīkst ievākt tikai tādā apjomā, kāds nepieciešams mērķa sasniegšanai, kā arī jāņem vērā to glabāšanas ierobežojumi.

Datu apstrāde regulas izpratnē ir “jebkura ar personas datiem vai personas datu kopumiem veikta darbība vai darbību kopums, ko veic ar vai bez automatizētiem līdzekļiem, piemēram, vākšana, reģistrācija, organizēšana, strukturēšana, glabāšana, pielāgošana vai pārveidošana, atgūšana, aplūkošana, izmantošana, izpaušana, nosūtot, izplatot vai citādi darot tos pieejamus, saskaņošana vai kombinēšana, ierobežošana, dzēšana vai iznīcināšana”.

Tādējādi nav pamata uzskatīt, ka Jūsu darba devējam būtu tiesības nodot Jūsu personas datus trešajām personām. Lai Jūsu datus nodotu trešajām personām (apstrādātu), ir nepieciešams apstrādes tiesiskais pamats, t.i., apstrādei ir jābūt likumīgai regulas 6. panta izpratnē. Pirmšķietami vērtējot, šādai datu izpaušanai nav tiesiska pamata.

Pēc jautājumā sniegtās informācijas, pieprasījums izpaust datus tika saņemts telefoniski. Ņemot vērā regulā iekļautās datu apstrādes drošības prasības, telefoniska saziņa nenodrošina pienācīgu zvanītāja (informācijas pieprasītāja) identifikāciju. Tas nozīmē, ka tikai telefoniskas saziņas rezultātā nevar gūt pārliecību par informācijas pieprasītāja identitāti un pilnvarām.

Ņemot vērā minēto, pirmšķietami konstatējams, ka Jūsu datus attiecībā uz nodarbinātību (un citām ziņām šajā sakarā) Jūsu darba devējs nav tiesīgs izpaust trešajām personām, izņemot normatīvajos aktos speciāli atrunātus un paredzētus gadījumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas