E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16795
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Videoierakstu veikšana ciemošanās reizē un to publiskošana

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2019
Ilze

Labdien! Vai kāda persona, kas ciemojas manās mājās, drīkst filmēt manu māju (ieskaitot adresi) un manu mašīnu (ieskaitot mašīnas numuru), un telpas ar manām fotogrāfijām bez manas piekrišanas un pēc tam publicēt sociālajos tīklos (“YouTube”) kā klipu?

A
atbild:
25. aprīlī, 2019

Fizisko personu datu apstrādes tiesiskos priekšnosacījumus Latvijā, tāpat kā visā ES, regulē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679. Minētās regulas 5. pants nosaka datu apstrādes tiesiskos priekšnosacījumus, t.i., datus drīkst apstrādāt konkrētā nolūkā (ar konkrētu mērķi), ja datu apstrādei ir tiesisks pamats. Tos drīkst ievākt tikai tādā apjomā, kāds nepieciešams mērķa sasniegšanai kā arī jāņem vērā to glabāšanas ierobežojumi. Datu apstrāde regulas izpratnē ir “jebkura ar personas datiem vai personas datu kopumiem veikta darbība vai darbību kopums, ko veic ar vai bez automatizētiem līdzekļiem, piemēram, vākšana, reģistrācija, organizēšana, strukturēšana, glabāšana, pielāgošana vai pārveidošana, atgūšana, aplūkošana, izmantošana, izpaušana, nosūtot, izplatot vai citādi darot tos pieejamus, saskaņošana vai kombinēšana, ierobežošana, dzēšana vai iznīcināšana”.

Videoieraksta veikšana (ar ieraksta saglabāšanu) ir datu apstrāde, kurā personas dati (personas adrese, transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numura zīme, fotoattēli u. c.) tiek fiksēti ar tehniskiem līdzekļiem.

Ja Jūsu ciemiņš veic šādu datu foto/video fiksāciju personīgām (mājsaimniecības) vajadzībām, tad šādā situācijā regulas normas netiek attiecinātas (regulas 2. panta 1. punkta “c” apakšpunkts). Savukārt, ja šī informācija tiek publiskota (tai skaitā sociālajos tīklus), šāda apstrāde iekļaujas regulas tvērumā, kā arī šādai apstrādei ir nepieciešama publiskojamo personu piekrišana (regulas 6. panta 1. punkta “a” apakšpunkts).

Ņemot vērā uzdotā jautājuma kontekstu, pirmšķietami secināms, ka šāda datu apstrāde nav tiesiska (ja nav saņemta Jūsu piekrišana datu publiskošanai).

Sākotnēji Jums ir jāvēršas pie attiecīgā datu apstrādes pārziņa (personas, kura šos datus klipa veidā publiskoja sociālajos tīklos) ar prasību minēto failu dzēst vai Jūsu personas datus anonimizēt (neatgriezeniski aizklājot Jūsu personas identifikatorus).

Ja minētās darbības būs neveiksmīgas vai Jūs nesaņemsiet atbildi 30 dienu laikā, Jums ir tiesības vērsties Datu valsts inspekcijā ar motivētu iesniegumu un pierādījumiem attiecībā uz Jūsu apgalvojumiem.

Iesniegumu paraugi atrodami Datu valsts inspekcijas mājaslapā.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas