E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16794
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Pabalsts par bērnu invalīdu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2019
Deniss

Labdien! Sakiet, lūdzu, vai man ir iespēja dabūt neizmaksāto pabalstu par apgādībā esošo bērnu invalīdu līdz 18 gadu vecumam par pagājušo gadu un iepriekšējiem visiem gadiem (bērnam invaliditāti piešķīra 2010. gadā)? Nebiju to pieteicis, jo par to nebiju informēts. Strādāju valsts iestādē.

Pamats: saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 3. panta ceturtās daļas 7. punktu valsts institūcija tai piešķirto finanšu līdzekļu ietvaros iekšējos normatīvajos aktos, darba koplīgumos vai darba līgumos amatpersonām (darbiniekiem) var paredzēt pabalstu līdz 50 procentiem no mēnešalgas vienu reizi kalendāra gadā par katru apgādībā esošo bērnu invalīdu līdz 18 gadu vecumam.

A
atbild:
30. aprīlī, 2019
Valsts kanceleja
Ineta Artemjeva, Valsts pārvaldes politikas departamenta Valsts pārvaldes cilvēkresursu nodaļas konsultante

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 2. panta septītā daļa nosaka, ka amatpersonām (darbiniekiem) piemērojamas darba tiesiskās attiecības, amata tiesiskās attiecības vai dienesta gaitu regulējošu normatīvo aktu normas tiktāl, ciktāl to nenosaka šis likums. Ņemot vērā, ka Atlīdzības likums neregulē jautājumus, kas skar darba tiesiskās attiecības, šīs normas ir skatāmas Darba likuma kontekstā. Attiecīgi Darba likuma 31. pants nosaka, ka visi prasījumi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, noilgst divu gadu laikā, ja likumā nav noteikts īsāks noilguma termiņš.

Vienlaikus norādām, ka Atlīdzības likuma 3. panta ceturtajā daļā ietvertās normas, kas nosaka ar papildu atlīdzību saistītos pasākumus, tai skaitā 7. punktā minētais pabalsts līdz 50% no mēnešalgas vienu reizi kalendāra gadā par katru apgādībā esošo bērnu invalīdu līdz 18 gadu vecumam, nav imperatīvas normas, kas automātiski rada tiesības uz šāda pabalsta izmaksu. Šādu pabalstu amatpersona (darbinieks) var saņemt, ja tāds ir noteikts darba koplīgumā, darba līgumā vai iestādes izstrādātajā iekšējā normatīvajā aktā, kas nosaka darba samaksas politiku konkrētajā iestādē.

Tādējādi Jūs varat saņemt šo pabalstu, ja tāds ir noteikts darba koplīgumā, darba līgumā vai iestādes izstrādātajā iekšējā normatīvajā aktā par šo gadu – 2019. gadu, kā arī par diviem iepriekšējiem gadiem – 2017. un 2018. gadu, savukārt par senākiem gadiem nav vairs pamata šī pabalsta izmaksai, jo ir iestājies noilgums.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas