E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16793
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Sodāmības ietekme uz iespējām pretendēt uz ierēdņa amatu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2019
Zane

Labdien! Vai var pretendēt uz ierēdņa amatu, ja esi braucis reibumā? Proti, vai cilvēki, kuri tiesāti par braukšanu reibumā, atbilst Valsts civildienesta likuma 7. panta prasībām (konkrēti, 5. punktam – persona, kura nav sodīta par tīšiem noziedzīgiem nodarījumiem vai ir reabilitēta vai kurai ir noņemta vai dzēsta sodāmība)? Tiesības ar tiesas spriedumu uz diviem gadiem tika atņemtas pirms 2,5 gadiem, pirms pusgada tās atgūtas. Tomēr, cik saprotu, lieta “aktīvajā datubāzē” saglabājas vēl gadu pēc soda izciešanas, kā arī 10 gadus arhīvā?

A
atbild:
30. aprīlī, 2019
Valsts kanceleja
Ineta Artemjeva, Valsts pārvaldes politikas departamenta Valsts pārvaldes cilvēkresursu nodaļas konsultante

Normatīvajos aktos par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā ir noteikta gan administratīvā atbildība (saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.15 pantu), gan kriminālatbildība (saskaņā ar Krimināllikuma 262. pantu). No jautājumā sniegtās informācijas nav nepārprotami saprotams, kāda atbildība konkrētajā gadījumā piemērota. Atbildības veidus ir svarīgi nošķirt, jo ierobežojums kļūt par ierēdni (Valsts civildienesta likuma 7. panta pirmās daļas 5. punkts) attiecas tikai uz noziedzīgiem nodarījumiem, proti, kriminālatbildību.

Attiecībā uz kriminālatbildību jānorāda, ka Valsts civildienesta likuma 7. panta pirmās daļas 5. punkts paredz, ka par ierēdni var būt persona, kura nav sodīta par tīšiem noziedzīgiem nodarījumiem vai ir reabilitēta vai kurai ir noņemta vai dzēsta sodāmība. Līdz ar to, ja persona ir sodīta par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, pretendēt uz ierēdņa amatu var tikai tad, kad personai ir dzēsta vai noņemta sodāmība.

Sodāmība ir noziedzīgu nodarījumu izdarījušas personas notiesāšanas vai soda noteikšanas juridiskās sekas, kas ir spēkā tiesas noteiktajā soda izciešanas laikā, kā arī pēc tam līdz sodāmības dzēšanai vai noņemšanai likumā noteiktajā kārtībā. Sodāmības dzēšana anulē visas nodarījuma krimināltiesiskās sekas. Sodāmības periods var būt atšķirīgs, ņemot vērā noteiktā kriminālsoda apmēru (skat. Krimināllikuma 63. pantu).

Informācija par to, ka personai bijis piemērots kriminālsods, saglabājas Sodu reģistrā, kas ir valsts informācijas sistēma, kuras pārzinis un turētājs ir Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs. Ikvienai privātpersonai ir tiesības pieprasīt un saņemt ziņas par sevi no Sodu reģistra (t. sk. izmantojot vienoto valsts un pašvaldību pakalpojumu portālu “Latvija.lv”). Turklāt Sodu reģistrā glabā informāciju gan par dzēstu, gan vēl spēkā esošu sodāmību.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas