E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16786
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Vecāki neatbild par bērna parādiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2019
Edgars

Labdien! Man ir tāds jautājums: ja tiesu izpildītājs ir bloķējis kontu, bet es pamainu darbā konta numuru, piemēram, līdz šim darba alga tika skaitīta uz “Swedbank”, bet tagad tiks skaitīta uz “N26” vai “Weststein internet” banku, protams, es tāpat sadarbotos ar tiesas izpildītāju, es varētu maksāt katru mēnesi, pieņemsim, 100–150 eiro. Es drīzāk gribētu uzzināt, vai par šādu gājienu nedraud kas vairāk. Pieņemsim, vecākiem tiek bloķēts konts utt. Paldies!

A
atbild:
14. maijā, 2019

Kontu reģistra likums nosaka, ka ziņas Kontu reģistrā sniedz kredītiestādes, krājaizdevu sabiedrības un maksājumu pakalpojumu sniedzēji. Minētie ziņu sniedzēji atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 186 iesniedz iekļaušanai Kontu reģistrā ziņas par pieprasījuma noguldījumu, maksājumu un ieguldījumu kontiem. Iekļautās ziņas izsniedz Kontu reģistra likumā minētajiem Kontu reģistra lietotājiem, tai skaitā arī zvērinātiem tiesu izpildītājiem. Faktiski tiesu izpildītājs šobrīd var apķīlāt naudas līdzekļus tikai tajās kredītiestādēs, kas uzrādītas VID Kontu reģistra informācijā.

Vispārēji vecāki neatbild par Jūsu izveidotajām parāda saistībām. Taču atbildība zināmu nosacījumu gadījumā var iestāties. Piemēram, ja kāds no Jūsu vecākiem ir bijis galvotājs, tad piedziņas neiespējamības gadījumā no Jums tiesu izpildītājs var pieņemt lēmumu vērst piedziņu pret galvotāju.

Praksē ir arī dažas citas specifiskas situācijas, kad, iespējams, var nākties saskarties ar juridiska rakstura problēmām trešās personas parādu dēļ. Piemēram, Jūs dzīvojat kopā ar vecākiem un šajā dzīvesvietā atrodas gan Jums, gan vecākiem piederošas mantas. Apsekojot parādnieka dzīvesvietu, tiesu izpildītājs šīs lietas var aprakstīt.

Tad vecākiem tiesu izpildītājam būs jāpierāda, ka konkrētā manta pieder tieši viņiem (ar čekiem vai citādi), vai arī, ja Jums piederošā manta tomēr tiks aprakstīta, būs jāsniedz prasība tiesā un jālūdz izslēgt viņiem piederošo mantu no aprakstes akta saskaņā ar Civilprocesa likuma 633. panta noteikumiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas