E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16779
Lasīšanai: 2 minūtes

Nodarbinātība bez darba līguma ir likuma pārkāpums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2019
Kate

2019. gada 5. martā tiku pieņemta darbā uz pārbaudes laiku trīs mēneši. Pārbaudes laikā, abām pusēm vienojoties, darba līgums tika uzteikts. Līgumā tika noteikta samaksa 2,80 eiro stundā, kā arī darbiniekam tika noteikta nepilna summētā darba laika uzskaite ar pārskata (summēšanas) periodu 3 mēneši. Darba devējs mutiski (!) paziņoja, ka neatkarīgi no nostrādātajām darba stundām pārbaudes laikā darba samaksa par pirmo mēnesi būs 250 eiro, otro mēnesi – 300 eiro, bet par trešo un visiem turpmākajiem mēnešiem būs 350 eiro. Mutiski apstiprināju vienošanos, jo sākotnēji tika uzskatīts, ka darba stundas mēnesī nepārsniegs pusslodzi jeb 80 stundas. Bet pēc darba devēja noteiktā grafika pirmajā mēnesī nostrādāju 140 stundas, otrajā mēnesī 147 stundas un trešā mēneša pirmajā nedēļā (jo pēc tās tika uzteikts darba līgums) 53 stundas. Nemaz nerunājot par to, ka veselu mēnesi darba līgums tika solīts katrā nākamajā dienā, tas beidzot tika sagatavots tikai nākamā mēneša (marta) 5. datumā, tādējādi nodarbinot mani veselu mēnesi nelegāli.

Rezultātā darba devējs neizmaksā man darba samaksu par jau legāli nostrādāto martu un aprīļa pirmajā nedēļā nostrādāto darba laiku, sakot man, ka ir gatavs samaksāt tikai to, par ko bija mutiska vienošanās, – 300 eiro.

Jautājums: kā man rīkoties šajā situācijā? Vai likums ir manā pusē, jo neizprotu līgumā minēto terminu “nepilna summētā darba laika uzskaite ar pārskata (summēšanas) periodu 3 mēneši”?

A
atbild:
31. maijā, 2019
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likums neparedz darbinieku nodarbināšanu bez rakstveidā noslēgta darba līguma. Konkrētajā situācijā jāraksta iesniegums Valsts darba inspekcijai par nodarbināšanu bez darba līguma. Būtu vēlams arī pārdomāt pierādījumus, kas var apliecināt Jūsu nodarbinātības faktu pie konkrētā darba devēja.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas