E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16774
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6

Svētku dienas atvaļinājumu pagarina, bet netiek apmaksātas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2019
Maija

Labdien! Cik apmaksājamās atvaļinājuma dienas ir jāaprēķina darba devējam, ja gribu izmantot ikgadējo atvaļinājumu no 2019. gada 2. maija? Mans atvaļinājuma uzkrājums ir 17 kalendāra dienas. Līdz kuram datumam tad būtu šis atvaļinājums, vai tas pagarinās par svētku dienām? Normāls darba laiks – 5 dienas nedēļā. Paldies!

A
atbild:
18. aprīlī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atvaļinājuma naudu saskaņā ar Darba likuma 75. panta 8. daļu aprēķina pēc vidējās izpeļņas. Proti, atvaļinājuma laikā darba devējs apmaksā tās dienas, kurās darbiniekam normālā kārtībā būtu bijis jāstrādā. Tas nozīmē, ka svētku dienas, kas iekrīt atvaļinājuma laikā, un brīvdienas (sestdiena, svētdiena) netiek apmaksātas.  

Vispārēji Darba likuma 149. pantā ir noteikts, ka darbiniekam atvaļinājumu piešķir četru kalendāra nedēļu apmērā, neskaitot svētku dienas. Atvaļinājumu var dalīt daļās, ievērojot, ka vienai daļai ir jābūt ne mazākai par divām kalendāra nedēļām. Taču princips “nekaitot svētku dienas” atvaļinājuma piešķiršanā tiek saglabāts. Turklāt svētku dienas, kas iekrīt atvaļinājuma laikā, atvaļinājumu par svētku dienu skaitu pagarina.

Ja Jums tiks piešķirts atvaļinājums, sākot no 2. maija, uzkrāto 17 kalendāra dienu apmērā, divas svētku dienas, kas iekrīt atvaļinājuma laikā, – 4. un 12. maijs – atvaļinājumu pagarinās par divām dienām.  Tādējādi atvaļinājuma pēdējā diena būs 20. maijs.

Piešķirtais atvaļinājuma periods, nosaucot pirmo un pēdējo atvaļinājuma dienu, darba devējam darbiniekam jāpaziņo rīkojuma formā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas