E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16763
Lasīšanai: 4 minūtes

Tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu, ja veiktas iemaksas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2019
Sallija

Sveiki! Esmu pašnodarbināta persona un šobrīd grūtniece. Esmu veikusi sociālās iemaksas mēnešos, kad ienākumi reāli ir sasnieguši 430 eiro slieksni. Taču mans bizness ir orientēts vienīgi uz Ziemassvētku laiku, līdz ar to 12 mēnešu periodā ir bijuši mēneši, kad iemaksas nav veiktas. Konkrētāk manā gadījumā – maternitātes pabalsta aprēķina periodā (2018. gada aprīlis–2019. gada maijs) iemaksas 138,25 eiro apmērā veiktas par novembri, decembri, kā arī janvāri un februāri, kad ienāk maksājumi par svētkos sastrādāto. Sakiet, lūdzu, vai man ir tiesības uz maternitātes un bērna kopšanas pabalstu? Kādā apmērā tas tiek rēķināts (40%...70%)?

A
atbild:
02. maijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai būtu tiesības saņemt maternitātes pabalstu, personai ir jābūt sociāli apdrošinātai saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, tātad jābūt darba ņēmējai vai pašnodarbinātai apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Maternitātes pabalstam tā būs diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darba nespējas lapa B.

Nosakot tiesības uz maternitātes pabalstu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra vērtē, vai pašnodarbinātā faktiski ir veikusi obligātās iemaksas tajā kalendāra gada ceturksnī, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, vai arī iepriekšējā ceturksnī pirms ceturkšņa, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Ja pašnodarbinātā faktiski ir veikusi obligātās iemaksas vispārējā kārtībā no summas, kas nav mazāka par minimālo mēneša darba algu (2018. un 2019. gadā obligāto iemaksu objekta minimālais apmērs mēnesim 430 eiro, iemaksu likme vispārējā gadījumā 32,15%), tad ir arī maternitātes un vecāku apdrošināšana.

Maternitātes pabalstu nosaka 80% apmērā no vidējās iemaksu algas.

Pašnodarbinātajam kalendāra dienas vidējā apdrošināšanas iemaksu alga tiek aprēķināta atbilstoši faktiski veiktajām iemaksām pēdējo 12 mēnešu periodā, kas beidzas vienu ceturksni (3 mēnešus) pirms tā ceturkšņa, kurā tiek piešķirts attiecīgais pabalsts.

Tajos mēnešos, kad iemaksas nav veiktas, piemēro 70% no vidējās iemaksu algas valstī (maternitātes pabalsta aprēķinam) un 40% apmērā no vidējās iemaksu algas valstī (vecāku pabalstam).

Vecāku pabalsta apmēru nosaka procentos no vidējās iemaksu algas – atkarībā no tā, kādu pabalsta saņemšanas termiņu izvēlas. Ja vēlas saņemt pabalstu līdz bērna vienam gadam, 60% no vidējās iemaksu algas, ja līdz pusotram gadam, 43,75% no vidējās iemaksu algas.

Vienlaikus ar vecāku pabalstu maksā arī bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro mēnesī.

Sociālās apdrošināšanas pabalsti tiek piešķirti, ņemot vērā katras personas individuālos obligātās sociālās apdrošināšanas maksājumu datus, tāpēc informācija par savām tiesībām un pabalstiem jāprasa Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Varat vērsties klātienē jebkurā VSAA klientu apkalpošanas centrā vai arī rakstīt uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv, minot konkrētākus faktus vai personas datus, kas ļautu identificēt Jūs kā pakalpojuma saņēmēju.

Kas attiecas uz kalkulatoriem, tajos taču ir redzams, ka aprēķini veidoti regulāriem vienādiem ienākumiem, nevis situācijām ar izņēmumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas