E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16762
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Ieturējumu apmērs uzturlīdzekļu parādniekam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2019
Lauris

Labdien! Interesē tāda lieta: esmu parādā par uzturlīdzekļu nemaksāšanu, lieta pie tiesu izpildītājas. Tagad esmu uzsācis oficiāli strādāt, vidēji alga ir 650–800 eiro, no kuriem saņemu tikai 150 eiro. Vai tad tā varētu būt pareizi, un vai tiešām man tagad trīs gadus jāraujas? It kā pelnu gandrīz vidējo algu, bet “uz rokas” saņemu tikai mazumiņu.

A
atbild:
15. aprīlī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja zvērināta tiesu izpildītāja lietvedībā ir izpildu lieta par uzturlīdzekļu parāda piedziņu par labu nepilngadīgam bērnam, tad gadījumā, ja zvērināts tiesu izpildītājs nosūtījis rīkojumu parādnieka darba devējam, parādniekam tiek saglabāta darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas. Kā arī, ja parādniekam ir apgādībā (algas nodokļa grāmatiņā reģistrēti) nepilngadīgi bērni, papildus saglabā par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā (64,03 eiro). Tas ir noteikts Civilprocesa likuma 594. panta pirmās daļas 1. punktā. Normatīvajos aktos noteiktais regulējums neparedz citu ieturējuma apmēru uzturlīdzekļu parāda piedziņas gadījumā.

Sīkāks izklāsts par parāda piedziņas procesu pieejams LV portāla skaidrojumā Parādnieka tiesības un pienākumi parāda piedziņas procesā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas