E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16744
Lasīšanai: 3 minūtes
8
8

Vai pašvaldības iestāde (muzejs) var saņemt ziedojumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. aprīlī, 2019
Līga

Labdien! Man būtu jautājums par ziedojumu (dāvanu) veikšanu pašvaldības iestādei. Situācija – juridiska persona vēlējās pašvaldības iestādei (muzejam) ziedot finanšu līdzekļus konkrēta projekta (izstādes) realizācijai. Lai gan sākotnēji tika teikts, ka problēmu nav (juristi sagatavoja dāvinājuma līgumu), vēlāk, atsaucoties uz precīzi nenosauktiem normatīvajiem aktiem, tika apgalvots, ka pašvaldības iestāde šādus ziedojumus pieņemt nedrīkst. Rezultātā juridiska persona nevar atbalstīt konkrēto projektu, jo netiek atļauts slēgt dāvinājuma līgumu. Sakiet, lūdzu, vai pašvaldības iestāde drīkst pieņemt ziedojumus (mantiskus, finansiālus) no juridiskām un fiziskām personām? Kādi ir noteikumi? Ierobežojumi? Liels paldies!

A
atbild:
30. aprīlī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Pašvaldības iestāde drīkst pieņemt ziedojumus noteiktiem mērķiem, ievērojot likuma Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā noteiktos ierobežojumus.

Proti, šī likuma 14. panta trešā daļa paredz, ka valsts amatpersona, kā arī publiskas personas institūcija var pieņemt ziedojumu un citāda veida mantisko palīdzību publiskas personas institūcijas vajadzībām – personāla apmācības vai darba organizācijas un tehniskā nodrošinājuma uzlabošanai, ja to sniedz kāda neiesaistīta trešā persona un tas tiek pieņemts, ievērojot šā panta otrajā daļā noteiktos ierobežojumus, proti, ziedojums vai palīdzība neietekmē lēmuma pieņemšanu attiecībā uz šo fizisko vai juridisko personu, kā arī neveicina valsts amatpersonas nokļūšanu interešu konflikta situācijā.

Tāpat likums nosaka, ka pēc ziedojuma saņemšanas valsts amatpersonai vai koleģiālajai institūcijai ir aizliegts vēl divus gadus attiecībā uz ziedotāju pieņemt jebkādus lēmumus.

Parasti ziedojumu saņemšanas kārtību katra pašvaldība regulē, pieņemot saistošos noteikumus vai precizējot attiecīgās pašvaldības iestādes (muzeja) nolikumā. Jebkurā gadījumā pirms ziedojuma vai mantiskās palīdzības saņemšanas nepieciešama augstākas amatpersonas, piemēram, pašvaldības priekšsēdētāja, vai koleģiālās institūcijas atļauja.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas