E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16742
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
6
6

Pašnodarbinātajam jāveic sociālās iemaksas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2019
Jurijs

Labdien! Es šo pirmdien biju aizgājis uz Valsts ieņēmumu dienestu (VID), reģistrējos kā pašnodarbināta persona, jo tā ieteica Jelgavas Nekustamo īpašumu pārvaldē mūsu mājas vecākajai. Cik sapratu, viņi man maksās 234,00 eiro no sētnieka algas, es veikšu kāpņu telpu uzkopšanas darbus adresē, kurā dzīvoju. Gribu zināt, vai man ir jāmaksā VSAOI no šīs summas un cik liels procents, ja man nekas nav jāiegādājas, visu piegādās. Vai man vispār darbs būt kā pašnodarbinātai personai?

A
atbild:
12. aprīlī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja saņemsiet ienākumus, protams, nodokļi būs jāmaksā. Ja tas nav darba līgums vai uzņēmuma līgums, saskaņā ar kuru darba devējs maksā nodokļus, tad ir iespēja saņemt ienākumus kā pašnodarbinātajam un pašam maksāt nodokļus.

Ja esat reģistrējies kā pašnodarbinātais, no ienākuma, ja tas ir mazāks par 430 eiro mēnesī, jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) 5% pensiju apdrošināšanai. Obligātās iemaksas (5%) pensiju apdrošināšanai pašnodarbinātais veic, sākot ar to taksācijas gada mēnesi, kurā ienākumi no gada sākuma sasniedz 50 eiro. Tātad – par pirmajiem gadā saņemtajiem 50 eiro iemaksas nav jāveic.

Pašnodarbinātajam līdz pārskata ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam, t.i., līdz 15. aprīlim, 15. jūlijam, 15. oktobrim un nākamā gada 15. janvārim, jāveic obligātās iemaksas, Valsts ieņēmumu dienestā jāiesniedz ziņojums – par pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām pārskata ceturksnī. Tā ir speciāla veidlapa, kura jāaizpilda, un tā ir pieejama VID.

Ja pirmos ienākumus gūsiet aprīlī, tad maijā un jūnijā (otrajā ceturksnī) paziņojums jāiesniedz un iemaksas jāsamaksā jūlijā. To var izdarīt arī elektroniski – VID elektroniskajā deklarēšanas sistēmā. Kā to var izdarīt, lūdziet pastāstīt un parādīt VID speciālistam.

Jebkuras konsultācijas laikā ir ieteicams pierakstīt speciālista teikto, lai nepiemirstas.

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis arī būs jāmaksā, iesniedzot nākamajā gadā ienākumu deklarāciju.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas