E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16734
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Īpašuma atsavināšana valsts vajadzībām

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2019
Janīna

Labdien! 2000. gadā daļu no sava zemes īpašuma (lauksaimniecībā izmantojama zeme) pārdevu Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldei. Pašreiz vēlos piedāvāt šai iestādei nopirkt par tirgus cenu atlikušo zemes gabalu 15,77 ha platībā, tai skaitā 4,6 ha meža. Man minētā iestāde lūdz rakstisku piedāvājumu par zemes pirkšanu. Otrs variants – es piedāvāju šo zemes gabalu nomāšanai uz 1 vai 2 gadiem. Kurš no abiem variantiem man sniedz garantiju, ka šis darījums man galu galā neizvērsies par zemes atsavināšanu valsts drošības vajadzībām? Vai vispār šādā situācijā man ir garantija, ka netiks ierosināta zemes atsavināšana, un vai tomēr man nebūtu drošāk pārdot privātpersonai?

A
atbild:
17. aprīlī, 2019

Nekustamā īpašuma atsavināšanas kārtība ir noteikta Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likumā, kura 2. pants nosaka, ka “nekustamo īpašumu atsavina valsts aizsardzības, vides aizsardzības, veselības aizsardzības vai sociālās nodrošināšanas vajadzībām, sabiedrībai nepieciešamu kultūras, izglītības un sporta objektu, inženierbūvju un inženierkomunikāciju būvniecībai vai transporta infrastruktūras attīstībai, kā arī citu sabiedrības vajadzību nodrošināšanai, ja šis mērķis nav sasniedzams ar citiem līdzekļiem”.

Tas nozīmē, ka atsavināšanai ir jābūt kā galējam līdzeklim noteiktā mērķa sasniegšanai, ja nav citu veidu, kā minēto mērķi sasniegt.

Likuma 4. pants nosaka, ka “nekustamā īpašuma atsavināšana sabiedrības vajadzībām notiek, vienojoties par labprātīgu nekustamā īpašuma atsavināšanu vai atsavinot to piespiedu kārtā uz atsevišķa likuma pamata”. Vienošanās ceļā Jūs esat tiesīgs piedāvāt iestādei šo īpašumu iegādāties, norādot tirgus (faktisko) vērtību.

Likuma 5. pants nosaka, ka “nekustamā īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama izņēmuma gadījumos vienīgi pret taisnīgu atlīdzību un tikai uz atsevišķa likuma pamata, ievērojot šajā likumā paredzētos nosacījumus”.

Savukārt lēmuma pieņemšana attiecībā uz šī īpašuma iznomāšanu vai pārdošanu citai personai ir Jūsu kā zemes īpašnieka brīva izvēle. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas