E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16731
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Attaisnotie izdevumi – līdz taksācijas periodam, kurā notiek daļēja uzkrājuma izmaksa

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2019
Andrejs

Vai ir iespējams turpināt saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus par apdrošināšanas prēmiju maksājumiem, ja dzīvības apdrošināšanas līgumu (ar līdzekļu uzkrāšanu) neizbeidz, bet turpina arī pēc 10 gadiem (vai 5 gadiem agrākiem līgumiem)? Piemēram, līgums beidzas 2020. gada 1. februārī (bet apdrošinātājs piedāvā to turpināt). Vai, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju 2021. gadā par 2020. gadu, ir iespējams saņemt nodokļa atvieglojumus par maksājumiem, kas veikti pēc 2020. gada 1. februāra? Un kādu daļu no uzkrājuma es varu izņemt, lai turpinātu saņemt šī nodokļa atvieglojumus?

A
atbild:
23. maijā, 2019
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste

Iespējams, jebkurā apdrošināšanas sabiedrības noslēgtajā dzīvības apdrošināšanas līgumā (ar līdzekļu uzkrāšanu) ar apdrošinājuma ņēmēju ir minēts punkts, kas paredz, ka puses var vienoties par dzīvības apdrošināšanas līgumu (ar līdzekļu uzkrāšanu) termiņa pagarināšanu, tomēr tas nevar būt pretrunā ar likumdevēja mērķi – pagarināt likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikto dzīvības apdrošināšanas līguma (ar līdzekļu uzkrāšanu) periodu no pieciem uz desmit gadiem, sākot ar 2018. gada 1. janvāri.

Pirms ienākuma aplikšanas ar algas nodokli no gada apliekamā ienākuma tiek atskaitīti nodokļa maksātāja apdrošināšanas prēmiju maksājumi, kas izdarīti apdrošināšanas sabiedrībai, ja darbības termiņš dzīvības apdrošināšanas līgumam (ar līdzekļu uzkrāšanu) nav īsāks par 10 gadiem un iemaksātās dzīvības apdrošināšanas prēmiju summas (kopā ar iemaksām privātajos pensiju fondos) nepārsniedz 10 procentus no personas gada apliekamā ienākuma, bet ne vairāk kā 4000 euro gadā (likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 10. panta pirmās daļas 6. punkts).

Apdrošināšanas līgumiem (ar līdzekļu uzkrāšanu), kuri paredz daļēju uzkrājuma izmaksu un atbilst likumā noteiktajiem kritērijiem, attaisnotie izdevumi tiek piemēroti tikai līdz taksācijas periodam, kurā notiek daļēja uzkrājuma izmaksa. Ja tomēr tiek veikta daļēja uzkrājuma izmaksa, apdrošināšanas prēmiju maksājumus saskaņā ar minēto līgumu vairs nevar iekļaut attaisnotajos izdevumos (likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 10. panta septītā daļa).

Tādējādi, ja, sākot ar 2018. gada 1. janvāri būs pagājis 10 gadu darbības termiņš dzīvības apdrošināšanas līgumam un fiziskai personai pagarinās līgumu (persona turpinās veikt iemaksas), tad no gada apliekamā ienākuma fiziskā persona varēs atskaitīt apdrošināšanas prēmiju maksājumus (ja iemaksātās dzīvības apdrošināšanas prēmiju summas nepārsniedz 10 procentus no personas gada apliekamā ienākuma, bet ne vairāk kā 4000 euro gadā). Savukārt, ja konkrētajā gadā tiks izņemta daļa uzkrājuma, tad veiktās iemaksas nevarēs iekļaut gada ienākumu deklarācijā kā attaisnotos izdevumus.

Jautājumā minētajā situācijā neatkarīgi no tā, ka apdrošināšanas sabiedrība dzīvības apdrošināšanas līgumu (ar līdzekļu uzkrāšanu) ir noslēgusi ar personu līdz 2017. gada 31. decembrim, bet grozījumus līgumā veiks pēc 2020. gada 1. februāra, uzskatāms, ka uz šādiem līguma grozījumiem, sākot ar 2018. gada 1. janvāri, neattiecas likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normas, kas bija spēkā līdz 2017. gada 31. decembrim, jo pretējā gadījumā netiek sasniegts likumdevēja mērķis. Tādējādi apdrošināšanas sabiedrībai šajā situācijā ar fizisko personu būtu jāslēdz jauns dzīvības apdrošināšanas līgums ar līdzekļu uzkrāšanu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas