E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16720
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Darba ņēmējas tiesības uz pabalstiem, saņemot autoratlīdzību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2019
Laura

Labdien! Ilgstoši esmu strādājusi un vēl joprojām esmu darba attiecībās, drīz došos dekrēta atvaļinājumā, bērna kopšanas atvaļinājumā. Vai, esot dekrētā un pēc tam mājās ar zīdaini, ir iespējams saņemt autoratlīdzības maksājumus, lielākus par 430 eiro mēnesī, kuri nebūs no līdzšinējās darbavietas, kur tika maksāti visi nepieciešamie nodokļi? Vai, ja es saņemšu autoratlīdzību, samazināsies aprēķinātais pabalsts? Vai, saņemot autoratlīdzību, saņemšu tikai 171 eiro, ko nodrošina valsts? Ja saņemšu autoratlīdzību, kas lielāka par 430 eiro mēnesī, ir papildus jāreģistrējas VID, ja līdz šim sociālās iemaksas ir veiktas? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
09. maijā, 2019
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Anita Jakseboga, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Saskaņā ar likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 23.1 panta 4. un 5. daļā noteikto:

(4) Autoratlīdzības saņēmējs, kurš ir reģistrēts un sociāli apdrošināts kā darba ņēmējs un par kuru obligātās iemaksas mēnesī pie viena vai vairākiem darba devējiem tiek veiktas no iemaksu objekta, kas sasniedz vai pārsniedz Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru, nereģistrējas un neveic iemaksas no autoratlīdzības kā pašnodarbinātais.

(5) Šā panta ceturtās daļas nosacījumu par obligātajām iemaksām no minimālās darba algas nepiemēro proporcionāli par tām taksācijas gada kalendāra dienām, kurās autoratlīdzības saņēmējs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, kurās darba ņēmējam (bērna tēvam) ir piešķirts atvaļinājums sakarā ar bērna piedzimšanu, kā arī par pārejošas darbnespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma kalendāra dienām, par kurām ir izsniegta darbnespējas lapa “B”

Tas nozīmē, ja Jūs pie darba devēja atradīsities bērna kopšanas atvaļinājumā un vienlaikus saņemsiet autoratlīdzību, Jums nav jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā kā pašnodarbinātajai un nav jāveic obligātās iemaksas 32,15% apmērā kā pašnodarbinātajai vismaz no minimālās algas. Ja obligātās iemaksas nav veiktas kā pašnodarbinātajai 32,15% apmērā vismaz no minimālās darba algas, tad  maternitātes un vecāku pabalstus Jūs saņemsiet pilnā apmērā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas