E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16717
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Informācijas iegūšana par citām personām

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2019
Regīna

Labdien! Diemžēl ir notikusi smaga traģēdija, mana meita ar savu ģimeni ir pilnībā atteikusies no manis (pakāpeniski, sākums pirms 19 gadiem, domāju, tika ļoti smagi un nežēlīgi uz to ārēji ietekmēta). Šobrīd komunikācijas vispār nav, domāju, no gūtajām psihiskajām un fiziskajām traumām diemžēl zaudējusi prātu, t.i., psihiski nevesela. Šķiet, ka jaunākais bērns (3 gadi) ir bērnunamā. Vai un kā varu iegūt informāciju par savas meitas un viņas ģimenes stāvokli (bērnunamu, veselību, dzīvību)? Bāriņtiesa ziņas nesniedz, VP arī sakarā ar datu regulu, ja neesmu ģimenes loceklis, neko uzzināt nevaru. Lūdzu, neaudziniet mani, kāpēc tā noticis, atbildiet, lūdzu, kā likumīgā ceļā varu zināt par savu tuvinieku likteni. Esmu 2. grupas invalīde, 60 gadi. (teksts aizklāts fiziskās personas datu aizsardzības nolūkā)

A
atbild:
16. aprīlī, 2019

Fizisko personu datu apstrādi Latvijas Republikā reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679. Regulas 4. panta 2. daļa nosaka datu apstrādes jēdzienu, t.i. ““apstrāde” ir jebkura ar personas datiem vai personas datu kopumiem veikta darbība vai darbību kopums, ko veic ar vai bez automatizētiem līdzekļiem, piemēram, vākšana, reģistrācija, organizēšana, strukturēšana, glabāšana, pielāgošana vai pārveidošana, atgūšana, aplūkošana, izmantošana, izpaušana, nosūtot, izplatot vai citādi darot tos pieejamus, saskaņošana vai kombinēšana, ierobežošana, dzēšana vai iznīcināšana”.

Savukārt regulas 5. pants nosaka datu apstrādes priekšnosacījumu, t.i., datu apstrādei ir jābūt pamatotai, likumīgai, godprātīgai, minimizētai, datiem apstrādātiem konkrēta mērķa nolūkā u. c.

Kā izriet no Jūsu jautājuma, Jūs esat vērsusies dažādās institūcijās un saņēmusi atteikumu izpaust Jūsu meitas un viņas bērnu datus (veselības stāvoklis, atrašanās vieta u. c.), tas nozīmē, ka Jūsu pieprasījumam nav likumīga pamata un šādu datu izpaušana būtu Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 pārkāpums. Bez minētā jautājumā norādāt uz vēlmi iegūt datus par Jūsu meitas un viņas bērnu veselības stāvokli. Šajā sakarā paskaidrojam, ka ziņas par veselības stāvokli ir īpašo kategoriju personas dati, kas tiek īpaši aizsargāti, un šādu datu izpaušana ir pieļaujama tikai regulas 9. panta 2. daļā minētās situācijās. Ņemot vērā iepriekšminēto, Jums nav likumīgu iespēju un tiesību uz jautājumā minētās informācijas iegūšanu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas