E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16716
Lasīšanai: 3 minūtes

Par testamentu, miršanas apliecību un apbedīšanas pabalstu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2019
Viktors

Labdien! Tā kā man nav radinieku, vēlos pēc savas nāves man piederošo naudu bankas kontā novēlēt personai, kura man nav radinieks. Sakarā ar to man radušies daži jautājumi: 1. Vai, līdzīgi kā novēlot nekustamo īpašumu, būs derīgs ar roku rakstīts testaments? 2. Ar kādām izmaksām jārēķinās mantojuma saņēmējam, kārtojot mantojuma (naudas līdzekļu) saņemšanu? 3. Vai cilvēkam, kurš man nav radinieks, izsniegs miršanas apliecību un apbedīšanas pabalstu (esmu pensionārs), ja viņš uzņemsies apbedīšanu?

A
atbild:
02. maijā, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
  1. Latvijā ir atļauts taisīt divu veidu testamentus – pašu testatoru ar roku rakstītus un pie notāra sastādītus. Zvērināta notāre Sandra Jakušenokatomēr iesaka: testamentam nevajadzētu būt ar roku rakstītai kaut kur noslēptai lapiņai, bet pie notāra sagatavotam dokumentam – publiskajam testamentam. “Pirmkārt, ar roku rakstītu testamentu ir vieglāk apstrīdēt, un tad mums ir jāmeklē pierādījumi, ka tas patiešām ir mirušā rokraksts. Otrkārt, tekstā var būt grūti saprotami labojumi, cilvēks var kļūdīties ar skaitļiem, datumu, kā dēļ nereti nākas arī tiesāties.” Testamenta taisīšana pie zvērināta notāra maksā aptuveni 60 eiro. 
  2. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību” zvērināta notāra amata atlīdzība par mantojuma apliecību mantiniekiem, kam nav radniecības ar mantojuma atstājēju, bet kam par labu taisīts testaments, ir 70,43 eiro. Ja mantojamās mantas vērtība pārsniedz 854 eiro, papildus minētajai taksei – 7,5% no mantojamās mantas vērtības, kas pārsniedz 854 eiro.
  3. Miršanas faktu dzimtsarakstu nodaļā piesaka mirušā tuvinieki (laulātais vai citi ģimenes locekļi) vai jebkura cita persona, kura bijusi klāt nāves brīdī vai citādi informēta par nāves iestāšanos, iesniedzot dokumentu, kas apliecina reģistrējamās personas nāves faktu, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Reģistrējot miršanas faktu, izsniedz miršanas apliecību, un to var saņemt arī privātpersona, kas nav mirušā radinieks. Apbedīšanas pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā uz iesnieguma pamata var saņemt persona, kura uzņēmusies apbedīšanu.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas