E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16706
Lasīšanai: 3 minūtes

Likums nenosaka stundas likmi pašnodarbinātai personai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2019
Māris

Labdien! Pagājušā gada (2018) jūnijā noslēdzu pašnodarbinātā līgumu ar pasta piegādes kompāniju. Sakarā ar to, ka vasarā cita darba nebija (strādāju augstskolā par pasniedzēju), nebija īsti pieredzes, cik daudz laika aizņem darba funkcijas, šķita, ka varētu būt aptuveni 0,5 slodzes, kādas 70–80 stundas mēnesī. No pirmās dienas veicu detalizētu uzskaiti, cik stundas veltu līguma izpildei. Sākumā, kamēr guvu pieredzi, tie bija aptuveni 1,2 eiro/stundā, pēc tam jau 1,5–1,6 eiro/stundā (bruto). Nesen Labklājības ministrijas mājaslapā uzgāju 2019. gada minimālās algas likmes, kas ir par vismaz 1 eiro/stundā augstākas.

Nesenā sarunā ar kompānijas pārstāvi pārrunāju šo aspektu un nosūtīju savus aprēķinus ar lūgumu komentēt, kā lai šai sadarbībai saredz ilgtspēju. Atbilde bija, ka uzņēmums darbojas augstas konkurences vidē un pasūtījumus var dabūt, tikai startējot iepirkumos (par reklāmu izplatīšanu) zem pašizmaksas. Tātad priecājieties, ka ir, ko darīt. Protams, vajadzēs izvērtēt, vai to varēs atļauties darīt turpmāk.

Jautājums: vai likumdošanā ir noteikta pašnodarbinātā stundas darba likme? Vai arī tā augstā bezdarba līmeņa dēļ reģionos ir atstāta ēnu ekonomikas ziņā un var maksāt, cik nu sanāk?

A
atbild:
12. aprīlī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Pašnodarbināta persona ir persona, kas darba ienākumus gūst patstāvīgi, neiesaistoties kā darbinieks darba tiesiskajās attiecībās ar darba devēju un neieņemot amatu, kas tādējādi par noteiktu amata pienākumu izpildi dod tiesības uz atlīdzību. Pašnodarbināta persona Jūsu gadījumā ienākumus gūst no saimnieciskās darbības. Pēc sniegtā apraksta, visticamāk, var pieņemt, ka ir noslēgts uzņēmuma līgums (pakalpojumu līgums) starp Jums kā pašnodarbinātu personu (izpildītāju) un pasūtītāju – uzņēmumu, kas nolīgst Jūs kādu konkrētu darbu (pakalpojumu) izpildei, vienojoties par samaksu.

Jā, kā pareizi norādāt savā jautājumā, valstī ar normatīvo regulējumu ir noteikta gan minimālā darba alga, gan minimālā stundas likme. Šis regulējums attiecas uz normāla darba laika nodarbinātajiem, bet ne pašnodarbinātām personām. Pašnodarbinātām personām tiesību aktos nav noteikta minimālā stundas likme.

Taču, protams, slēdzot uzņēmuma (pakalpojuma) līgumu, atkarībā no nolīgtā darba daudzuma puses normatīvo regulējumu par minimālo stundas likmi normāla darba laika nodarbinātajiem var izmantot kā orientieri.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas