E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16702
Lasīšanai: 4 minūtes

Virsstundu kompensēšanas iespējas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2019
Anonīms

Vēlētos lūgt Jūsu skaidrojumu par darba laika uzskaiti un virsstundu kompensāciju.

Noslēgtais darba līgums paredz, ka tiek noteikts normālais darba laiks. Darba laiks un tā organizācija tiek noteikta darba kārtības noteikumos.

Darba kārtības noteikumi paredz, ka darbinieka normālais dienas darba laiks nedrīkst pārsniegt astoņas stundas, bet normālais nedēļas darba laiks – 40 stundas, kā arī darbiniekam noteikta (!) piecu dienu darba nedēļa ar divām brīvdienām.

Nekur iekšējos normatīvajos aktos nav atrunāti citi darba laika organizācijas veidi (maiņu, summētais, utt.).

Ņemot vērā darba līgumā un darba kārtības noteikumos minēto, kā arī Darba likuma normas, vēlētos precizēt, kā būtu pareizi jāuzskaita darba laiks (tostarp virsstundas) šādās situācijās:
1. Darbinieks nedēļas laikā jau ir nostrādājis 5 dienas (kopā 40 stundas), taču, lai nodrošinātu nepārtrauktu darba gaitu, darbinieks šajā nedēļā nostrādā vēl vienu dienu (8 stundas). Vai darbiniekam jāsaņem apmaksa par 48 stundām un piemaksa 100% apmērā par 8 stundām?

  1. Darbinieks nedēļas laikā ir nostrādājis 5 dienas (kopā 32 stundas, jo tika izmantota kompensējošā atpūta (8 stundas) par nostrādātām virsstundām iepriekšējā periodā). Lai nodrošinātu nepārtrauktu darba gaitu, darbinieks šajā nedēļā nostrādā vēl vienu dienu (8 stundas). Vai darbiniekam jāsaņem apmaksa tikai par 40 stundām, lai gan nedēļas laikā nostrādātas 6 dienas?

  2. Darbinieks nedēļas laikā ir nostrādājis 4 dienas (kopā 32 stundas, jo tika izmantota kompensējošā atpūta (8 stundas) par nostrādātām virsstundām iepriekšējā periodā). Lai nodrošinātu nepārtrauktu darba gaitu, darbinieks šajā nedēļā nostrādā vēl vienu dienu (8 stundas). Vai darbiniekam jāsaņem apmaksa par 40 stundām? Vai darba laika uzskaiti mainītu tas, ka viena no nostrādātajām dienām ir bijusi sestdiena vai svētdiena?

  3. Darbinieks nedēļas laikā ir nostrādājis 4 dienas (kopā 36 stundas, jo tika izmantota kompensējošā atpūta (4 stundas) par nostrādātām virsstundām iepriekšējā periodā). Lai nodrošinātu nepārtrauktu darba gaitu, darbinieks šajā nedēļā nostrādā vēl vienu dienu (6 stundas). Vai darbiniekam jāsaņem apmaksa par 42 stundām un piemaksa 100% apmērā par 2 stundām, lai gan nedēļas laikā nostrādātas 5 dienas?

Paldies jau iepriekš par atbildi/konsultāciju!

A
atbild:
16. aprīlī, 2019
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba devējam ir pienākums visas darbinieka nostrādātās stundas uzskaitīt. Uzskaite tiek veikta, fiksējot gan katru dienu nostrādātās stundas, gan virsstundas, gan dīkstāvi, ja tāda iestājusies. Saskaņā ar Darba likuma 143. panta ceturto daļu darba devējam ir tiesības darbinieku norīkot darbā nedēļas atpūtas laikā, piešķirot viņam šajā tiesību normā noteiktajā kārtībā atpūtas laiku. 

  1. Norādītajās situācijās piemaksa 100% apmērā darbiniekam nepienākas, jo primārais jautājums ir darbinieka atpūtas nodrošināšana. Tādējādi piešķirama atpūta citā nedēļas dienā.
  2. Ja darba devējs neievēro darba un atpūtas režīmu, darbinieks var vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu par savu tiesību aizskārumu.
  3. Par virsstundu darbu un tā kompensēšanas kārtību, proti, piemaksu vai apmaksātu atpūtu, pusēm jāvienojas Darba likuma 136. pantā noteiktajā kārtībā.  
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas