E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16697
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
9
1
9

Par vardarbību pret bērnu ir jāziņo policijai vai bāriņtiesai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2019
Krista

Sveiki! Ir radusies situācija, kas mani personīgi ir aizkārusi līdz sirds dziļumiem, un vēlos ko iesākt lietas labā, tādēļ vēlos konsultēties, ko man darīt. Dzīvoju parastā piecstāvu mājā, kurā visi dzīvokļi ir “vienistabnieki”. Zem manis dzīvo kāda ģimenīte. Šī ģimenīte, cik noprotu, sastāv no 3 cilvēkiem – mātes, tēva un bērniņa (vecumu nespēju īsti pateikt, bet šķiet, ka vairāk par 10 gadiņiem nav). Šajā ģimenītē regulāri notiek kašķi, vīrs bļauj uz sievu, izmantojot visu savu lamuvārdu krājumu, un arī sieva uz vīru tāpat. Arī vardarbība starp viņiem nav sveša. It kā tipisks, nesaskaņu pilns pāris. Bet! Kas mani visvairāk sāpina, ir tas, ka tajā visā ir iesaistīts viņu bērniņš un ka viss, kas tur notiek, notiek mazā vienistabas dzīvoklītī. Šovakar sēžu, strādāju pie datora, pēkšņi dzirdu, ka sieviete bļauj uz bērnu, jo viņš nav aiznesis krūzīti uz virtuvi. Vienubrīd dzirdu, ka bērniņam tiek iesists. Viņš sāk raudāt. Bet ko dara viņa vecāki? Jūs spējat iedomāties, ko viņi dara? Viņi sāk smieties par viņu, izmēda un attēlo viņa raudas! (Un, jā, starp citu, šeit ir tik plānas sienas, grīdas un griesti, ka ļoti labi var dzirdēt kaimiņu sarunas, soļus u. tml.) Un tātad, jā, man, protams, nervi pa gaisu, tagad sēžu un raudu visu vakaru, jo saprotu, kā tas ir (esmu saskārusies ar līdzīgu situāciju), un vēlos ko darīt lietas labā, negribu atstāt to visu, kā tas te tagad notiek. Nezinu, vai man vienkārši izsaukt policiju vai doties uz bāriņtiesu vai vēl sazin kur… Ļoti vēlētos dzirdēt ieteikumus no jūsu puses. Paldies par uzmanību!

A
atbild:
16. maijā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 73. panta pirmā daļa paredz katra iedzīvotāja pienākumu sargāt savu un citu bērnu drošību, nekavējoties ziņot policijai, bāriņtiesai vai citai bērnu tiesību aizsardzības institūcijai par jebkādu vardarbību pret bērnu, par viņa tiesību pārkāpumu vai citādu apdraudējumu.

Informāciju par situāciju ģimenē, norādot visus nepieciešamos datus (piemēram, ģimenes locekļu vai bērnu vārds, uzvārds, dzīvesvietas adrese), var sniegt attiecīgās pašvaldības bāriņtiesai, policijai vai Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai, piemēram, zvanot uz uzticības tālruni 116111.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas