E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16675
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Nodokļa maksātāja pienākumi, ja darījumi ar virtuālo valūtu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2019
Nataļja

Labdien! Vai uzņēmums var atvērt kontu sistēmā REVOLUT un veikt finanšu operācijas ar virtuālām valūtām (Bitcoin vai Etherium)?

A
atbild:
24. maijā, 2019
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste

Spēkā esošais nodokļu jomu un grāmatvedību reglamentējošo normatīvo aktu regulējums neliedz uzņēmumiem veikt darījumus ar virtuālo valūtu (t.sk. "Bitcoin" un "Etherium"), kā arī neliedz ārvalsts kredītiestādēs atvērt norēķinu kontus (t.sk. "Revolut").

Savukārt šajā gadījumā vēršam uzmanību likumā “Par nodokļiem un nodevām” noteiktajiem nodokļu maksātāju pienākumiem, proti, ja uzņēmums plāno veikt darījumus ar virtuālo valūtu:

  • jāpaziņo Valsts ieņēmumu dienestam par izmaiņām pamatdarbības veidā, ja minētais darbības veids atbilst pamatdarbības definīcijai, vai pēc paša vēlēšanās par izmaiņām papildu darbības veidā;
  • jādeklarē Valsts ieņēmumu dienestā ārvalsts kredītiestādēs atvērtie norēķinu konti (sk. "Paypal" vai "Revolut") 30 dienu laikā pēc to atvēršanas.

Vienlaikus aicinām Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapas sadaļā “Nodokļi/Noderīgi/Kriptovalūtas/Vadlīnijas” iepazīties ar publicēto materiālu “Vadlīnijas par nodokļu un grāmatvedības normatīvā regulējuma piemērošanu darījumiem ar virtuālo valūtu, virtuālās valūtas pakalpojumu sniedzējiem un sākotnējam virtuālo valūtu piedāvājumam”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 91 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas