E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16661
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Ja bērns neatrodas faktiskajā aprūpē, uzturlīdzekļus nav pamata saņemt

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2019
Jana

Labdien! Esmu 7 bērnu māmiņa, ar vīru esam šķirti vairāk nekā gadu, 5 bērni ir oficiāli bērni un no bijušā vīra, un es saņemu no valsts uzturlīdzekļus, jo viņš nekad nav vēlējies labprātīgi apgādāt bērnus un ir izvairījies pildīt tēva pienākumus. Tagad vecākā meita aizbrauca uz ārvalstīm pie tēva uz dzīvošanu, viņai ir 17 gadu, gribēju zināt – tie alimenti, ko saņemu par meitu no uzturlīdzekļu fonda, man būtu jāatdod meitai? Paldies!

A
atbild:
09. maijā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 14. panta pirmās daļas 11. punkts paredz, ka Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija izbeidz uzturlīdzekļu izmaksu, ja iesniedzējs (šajā gadījumā bērna māte) faktiski neaprūpē bērnu.

Savukārt šī paša likuma 17. panta pirmās daļas 1. punkts paredz iesniedzēja pienākumu informēt fonda administrāciju, ja bērns faktiski neatrodas iesniedzēja aprūpē, ne vēlāk kā triju darba dienu laikā no šo apstākļu iestāšanās dienas, iesniedzot fonda administrācijai attiecīgu iesniegumu. Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 15. pantā ir noteikts, ka nepamatoti izmaksātie uzturlīdzekļi ir jāatmaksā fonda administrācijai.

Tas nozīmē, ka Jums nav tiesību saņemt uzturlīdzekļus meitas uzturam no fonda, ja meitas aprūpi ir uzņēmies tēvs.  Faktiski šajā situācijā tēvam ir juridiskas tiesības lūgt uzturlīdzekļus meitas uzturam no Jums.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas